Яке розведення? На Донбасі бойовики наростили кількість обстрілів позицій захисників України

08.10.2019
Упродовж минулих двох діб офіційно зафіксовано 95 випадків порушення режиму вогню збройними формуваннями Російської Федерації та її посіпаками.
 
Активність бойових дій наростає. Противник обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил із заборонених Мінськими угодами артилерійських систем калібру 122 мм, мінометів калібру 82 мм, а також з озброєння БМП, гранатометів різних систем та стрілецької зброї.
 
Крім того, порушуючи всі існуючі угоди, противник відкрив вогонь iз великокаліберних кулеметів, стрілецької зброї в районах ділянок розведення сил неподалік Золотого та Богданівки. Також противник використав БПЛА з підвісом для скидання гранат. 
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» ворог обстріляв позиції Об’єднаних сил неподалік Мар’їнки, Павлополя, Новомихайлівки, Богданівки, Водяного, Красногорівки, Опитного, Авдіївки, Новотроїцького, Березового, Лебединського, Гнутового, Новогнатівки, Старогнатівки, Верхньоторецького, Пищевика. 
 
На луганському напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» гаряче було біля Зайцевого, Катеринівки, Кримського, Новолуганського, Золотого (по ділянці розведення), Травневого, Хутора Вільного, Луганського, Новотошківського, Миронівського, Майорська, Світлодарська, Південного, Попасної, Новозванівки. 
 
За цей період двоє військовослужбовців загинули, шестеро отримали поранення. 
 
Відомо ім’я одного загиблого. Це 33-річний старший солдат Олег Ремінний зі складу 1-ї окремої танкової Сіверської бригади ЗСУ, механік-водій розвідроти. Відомо, що він із міста Шпола, що на Черкащині.
 
«Призвався на службу в 2017 році механіком-водієм розвідувальної роти 1-ї окремої танкової Сіверської бригади і з перших днів, разом iз бригадою, боронив кордони країни на Донбасі», — зазначили в підрозділі.
 
«Він був щирим, він був справжнім... Він прагнув миру і для цього виборював Перемогу... Він віддав своє життя за те, у що вірив — за Україну, за свободу і честь українського народу», — висловилися у співчутті командування та особовий склад бригади. 
 
На тлі збільшення числа обстрілів та болючих втрат розмови про розведення військ на стратегічно важливих ділянках звучать сюрреалістично. Ветерани обурюються, коментуючи можливі наслідки розведення військ, місцеві мешканці провели низку акцій, на яких висловили свою незгоду з такими планами. 
 
Не вдаючись у політичні нюанси події, намагаючись розглядати ситуацію винятково з військової точки зору, маємо констатувати — рішення про розведення надто суперечливе.
 
Зокрема, в Золотому, де, відповідно до планів розведення, наші війська мають відійти на 1 км, опиняючись у низині, а російсько-окупаційні війська, відсунувши свої позиції, опиняються на 80 метрів вище. Петровське наразі перебуває під контролем окупантів. Вони відійдуть? Дуже сумнівно.
 
Нагадаємо, попередньо розведення військ було заплановане на 7 жовтня. Основна умова початку розведення військ — дотримання режиму припинення вогню на ділянці розведення впродовж семи днів. 
 
Напередодні 7 жовтня поліція України посилила свою присутність у Золотому на Луганщині. До 17 співробітників, які наразі працюють у відділку поліції населеного пункту Золоте-4, мали додати ще 19 осіб. За словами заступника голови Нацполіції Вадима Трояна, Золоте патрулює спецпідрозділ патрульної служби поліції «Світязь». 
 
Троян зустрівся з місцевими мешканцями і запевнив, що Нацполіція залишиться у Золотому-4. При цьому він зазначив, що обсяг території, який доведеться контролювати без присутності українських військових, удвічі більший, ніж у Станиці Луганській. 
 
У процесі розведення у Станиці Луганській українські війська закріпились на південній околиці містечка поблизу КПВВ. Бойовики також відвели свої війська, що засвідчила місія ОБСЄ.  Якщо раніше ЗСУ і російських окупантів розділяли 380 метрів, то тепер дистанція зросла до понад двох кілометрів. 
 
Водночас, за даними ЗМІ, бойовики де-факто залишаються на підходах до мосту, лише надягли жилети «СЦКК». 
 
Лідер партії «Національний корпусу», колишній нардеп, перший командир полку «Азов» Андрій Білецький разом з іншими ветеранами АТО/ООС прибув у Золоте. Він заявив про готовність захищати селище у випадку відводу військ, оскільки влада хоче залишити місцевих мешканців «без прикриття, на поталу так званим «Л/ДНР». 
 
«Сьогодні ми тут, усього кілометр залишився до Золотого. Тут сотні молодих хлопців, літніх жінок із Золотого, Сiверськодонецька, всієї Луганщини, які запросили нас. І ми сьогодні організували великий автопробіг на підтримку українців Золотого», — заявив лідер «Нацкорпусу» та «Азовського руху». 
 
Білецький наголосив, що ветерани, які у 2014-му взяли в руки зброю для того, щоб боротися за Україну,  приїхали в Золоте і залишаться тут, «навіть якщо влада кине їх напризволяще». «Якщо свій прямий обов’язок — захищати кожного українця, кожен сантиметр української землі — не виконує президент, влада, то його виконаємо ще раз ми, ветерани-добровольці. Це наш останній блокпост, і ми даємо слово, що його ніколи не покинемо», — наголосив Білецький. 
 
7 жовтня очільник МЗС України Вадим Пристайко заявив, що розведення в районі Петровського та Золотого поки не відбудеться — через порушення його основної вимоги — дотримання режиму тиші не менше семи днів.