На парламентських виборах у Португалії впевнено перемогли правлячі соціалісти

08.10.2019
На парламентських виборах у Португалії впевнено перемогли правлячі соціалісти

Приміщення Зборів республіки — парламенту Португалії — знову «в руках» соціалістів. (Фото Олега БОРОВСЬКОГО.)

За оприлюдненими в понеділок, 7 жовтня, офіційними результатами вибо­рів до парламенту Португалії, Соціалістична партія прем’єр-міністра Антоніу Кошти набрала 35,88% голосів, а провідна опозиційна сила, правоцентристська Соціал-демократична партія на чолі з колишнім мером другого за населенням міста Порту Руєм Ріу, заручилася підтримкою 23,56% виборців.
 
Третім фінішував Лівий блок із результатом 10,56%, а за ним ідуть комуністи з підтримкою 7,41%.
 
Далі йдуть Народна партія (6,65%), екологічна партія «Люди-Тварини-Природа» (5,46%) та об’єднання «Альянс» (2,00%). Інші партії набрали в сумі 8,48% голосів виборців.
 
Новий парламент буде дуже строкатим, оскільки до нього вперше пройшла рекордна кількість із дев’яти цілком різних політичних партій. 
 
10,8 мільйона громадян Португалії з правом голосу на недільних виборах мали вирішити, хто займе 230 депутатських крісел у Зборах республіки (так називається парламент Португалії). Половина з них проігнорували таку можливість.
 
Явка на виборах становила лише 50,62%, але й це вважається досягненням, бо на попередніх виборах 2014 року на виборчі дільниці з’явилися лише 33,67% громадян із правом голосу.
 
Найвища активність виборців фіксувалася після повалення диктаторського режиму, коли на виборах 1987 року явка становила 72,42%, а далі інтерес до виборів постійно падав. 
 
Перші два роки після приходу до влади чотири роки тому уряд Португалії на чолі з прем’єр-міністром Антоніу Коштою, колишнім мером Лісабона, дотримувався політики заощадження в країні, яка пережила серйозну економічну кризу.
 
Однак згодом Антоніу Кошта почав збільшувати соціальні та інші видатки. Завдяки бурхливому розвитку туризму економічне становище країни також незмінно покращується. Все це відбилось як на результатах виборів (соціалісти у новому складі парламенту матимуть на дев’ять місць більше, ніж у попередньому), так і на явці виборців. 
 
Хоча перемога соціалістів переконлива, але не повна. Для того, щоб здобути абсолютну більшість і самостійно сформувати уряд, їм потрібно було набрати 42% виборців.
 
У попередньому скликанні вони мали 86 місць, тож чотири роки тому сформували уряд меншості за підтримки комуністів та Лівого блоку. Додаткові дев’ять місць на теперішніх виборах також не дають їм потрібну парламентську більшість.
 
Отже, для створення коаліції партії прем’єра знадобляться союзники, повідомляє агенція «Франс Пресс». Як припускають оглядачі, соціалісти могли би домовитися з комуністами, Лівим блоком або ж із партією «Люди-Тварини-Природа». Але за чотири роки перебування в попередній коаліції соціалісти, комуністи та помірковані ліві встигли зіпсувати стосунки.
 
Якщо тепер 58-річний Антоніу Кошта не помириться з ними чи не знайде нових союзників, то може втратити посаду глави уряду навіть за наявності перемоги на виборах. Право формувати новий уряд перейде до його 62-річного суперника, лідера соціал-демократів Руя Ріу. 
 
Для Європи недільні парламентські вибори в Португалії були показовими тим, що до парламенту пройшли помірковані ліві партії та правоцентристи. І жодної популістської сили, пошесть яких спостерігається в інших європейських країнах.