«Ні — капітуляції!»: як на Майдані протестували проти «формули Штайнмаєра»

08.10.2019
«Ні — капітуляції!»: як на Майдані протестували проти «формули Штайнмаєра»

На Майдан прийшли люди, які вважають, що нинішня влада України підігрує Путіну. (Фото з сайта tsn.ua.)

Із плакатами в руках «Ні — капітуляції!», «Зеленський, ти загрався», «Ми не дамо здати нашу Україну!», «Слуга, виходь, народ прийшов!» та «Ні — формулі Путіна» понад 15 тисяч мешканців столиці вийшли на майдан Незалежності. Головна вимога протесту — не здавати національні інтереси та не погоджуватись на «формулу Штайн­маєра».
 
 
На сцені столичного Майдану виступали народні депутати від партії «Голос», «Європейська Солідарність» та громадські активісти.
 
 
«Я сьогодні при­йшла сюди разом зі своєю сім’єю, щоб протидіяти будь-яким спробам влади ухвалити рішення, які призведуть до поразки у війні з Росією. Такими спробами я можу назвати, наприклад, «формулу Штайнмаєра», «особливий статус» для Донбасу. Я переконана, що після п’яти років війни, боротьби і тих втрат, які ми зазнали, війну не закінчиш, просто так підписавши документи з Путіним», — пояснила свою позицію киянка Марія Вішкова. 
 
Під час віча організатори заявили, що вони висувають ультиматум владі та розробили стратегію і план подальших дій, якщо на Банковій їх не почують. Серед основних вимог: заборонити просування особливого статусу для окремих районів Донецької та Луганської областей, амністію для бойовиків так званих «ДНР» і «ЛНР», не допустити формування будь-яких недержавних воєнізованих формувань, зокрема «народних міліцій» на території окупованого Донбасу, проведення виборів у будь-які органи влади або самоврядування на території «Л/ДНР» до отримання контролю над усім російсько-українським кордоном, вихід із безперспективного Мінського формату та ініціювання Будапештського формату.
 
У Львові акція пройшла без партійних прапорів, серед понад тисячі львів’ян, які прийшли на віче, були місцеві громадські діячі, представники кримської громади, політики, більшість — учасники Революції гідності.
 
У Харкові основною вимогою учасників акції було скликання позачергової сесії Харківською облради та підписання звернення до президента України щодо неприпустимості впровадження особливого статусу Донбасу та відведення українських військ від лінії розмежування.
 
У Херсоні учасники віче «Ні — капітуляції!» закликали голову обласної ради зібрати позачергову сесію для ухвалення звернення до президента про недопущення реалізації «формули Штайнмаєра».
 
«Ми, представники громадських організацій, рухів та політичних партій патріотичного спрямування, вимагаємо негайного скликання позачергової сесії Херсонської обласної ради, на якій слід при­йняти резолюцію-звернення до президента України та уряду з вимогою негайного припинення капітуляції перед Російською Федерацією», — йдеться у зверненні учасників віче.
 
Також до столичної поліції надійшло кілька повідомлень про проведення заходів на майдані Незалежності. Після віча учасники пройшли колоною до Офісу президента України та Верховної Ради України. «За приблизними підрахунками, участь у акції взяли близько 10 тисяч осіб. Порушень порядку не було зафіксовано», — зазначили у відділі комунікації поліції Києва.
 
Тим часом голова офісу президента Андрій Богдан вважає, що акції «Ні — капітуляції!» у містах України були організовані за гроші. «Скоро хтось дуже переляканий все вкрадене роздасть народу», — написав Богдан. На цей пост відреагували активісти, які проводили мітинг під офісом президента. Вони почали скандувати, вимагаючи відставки Богдана. 
 
Відреагував на події і голова Верховної Ради Дмитро Разумков, який зазначив, що ніхто не збирається здавати національні інтереси, а закон про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей депутати схвалюватимуть «разом із суспільством».
 
«Ми дійсно розуміємо, що так званий закон про особливий статус тимчасово окупованих територій закінчується в цьому році. І треба знаходити новий механізм, новий закон, і президент про це говорив, що це буде публічна позиція, це не буде писатися в офісі президента або в закритому комітеті Верховної Ради. Цей закон буде писатися разом із суспільством, тому що це питання дуже важливе для всієї держави», — вказує голова парламенту. Разумков також сказав, що під час підготовки нового закону не буде перейдено жодної «червоної лінії». 
 
«Вибори можуть відбуватися винятково за українським законодавством, і це одна з тих червоних ліній, про які ми говорили. Друге — вибори можуть відбуватися лише коли немає кулеметів, танків, іншої зброї. Тому що все це не дозволяє провести вибори. Коли буде досягнутий безпековий компонент... тоді ми зможемо винятково за українським законодавством провести вибори на поки що тимчасово окупованій території. Коли в нас буде контроль над кордоном, коли ОБСЄ визнає ці вибори, саме тоді почне працювати так званий новий закон про особливий статус Донбасу», — наполягає Разумков.
 
Незважаючи на такі заяви, організатори зазначили, що планують збиратися і надалі, допоки не почують від влади конкретних гарантій, що «формула Штайнмаєра» не набере чинності «Приносьте із собою жовтий скотч і жовті стрічки як символ опору капітуляції. Акція відбуватиметься суто під національними прапорами. Лише національна символіка — синьо-жовта, червоно-чорна, кримськотатарська тощо. Жодної партійної символіки», — повідомили організатори. Одразу по закінченні віча на майдані Незалежності  більшість його учасників рушила до офісу президента України, вигукуючи «Зелю — геть», «Слава нації! Ні — капітуляції!», «Україна — не рояль»...
 
Після нетривалої зупинки під президентською канцелярією активісти рушили під стіни Верховної Ради України. Уже 14 жовтня, у День захисника України, організатори заявили, що знову зберуться на акцію і проаналізують, чи влада виконала їхні вимоги».