Українському тенісисту Іллі Марченку вперше у кар'єрі вдалося зробити чемпіонський «дубль»

08.10.2019
Українському тенісисту Іллі Марченку вперше у кар'єрі вдалося зробити чемпіонський «дубль»

Уперше в кар’єрі Іллі Марченку вдалося зробити чемпіонський «дубль». (Фото з сайта tennisua.org.)

Кілька тижнів тому в столиці Казахстану — місті Нур-Султан — вітчизняний борець греко-римського стилю Жан Беленюк став дворазовим чемпіоном світу.
 
 
А минулих вихідних у цьому місті знаковий у кар’єрі переможний «дубль» зробив український тенісист Ілля Марченко. І нехай статус турніру, котрий проходив у Нур-Султані, мав скромне формулювання «челенджер» АТР, здобуток одного з лідерів чоловічого тенісу України меншим від того не став.
 
 
Граючи в столиці Казахстану паралельно «одинак» і «пару», Марченко переміг одразу в обох турнірах, чого раніше в його кар’єрі ніколи не траплялося.
 
Завдяки ж цьому тріумфу в рейтингу АТР Марченко стрибнув угору одразу на 103 позиції, обійнявши в оновленому «табелі про ранги» 275-ту сходинку.
 
«Останні два матчі в одиночному розряді я взагалі не знаю, як виграв. А в парному турнірі, у фінілі, звісно, Харрі Хеліоваара зробив усе за двох. Але варто сказати, що нині, завдяки своєму тренеру, я перебуваю в хорошій фізичній формі», — відзначив Марченко.
 
Тривалий час перебуваючи на лікарняному, Ілля закономірно вибув iз першої «сотні» тенісистів АТР і тепер змушений надолужувати згаяне. Маючи брак ігрового досвіду, здобувати практику він вирішив і в парних поєдинках. Але тепер, набравши ходу, Марченко планує зосередитися лише на одиночних виступах.
 
Другий тенісист України наголошує, що перемогти у Нур-Султані йому допомогли емоції, здобуті під час перебування в таборі національної збірної України, котра нещодавно грала матчі Кубка Девіса проти Угорщини.
 
І нехай те запекле протистояння в Будапешті, в підсумку, склалося не на користь «синьо-жовтих», Марченко наголошує, що після матчів за національну збірну він переміг на трьох турнірах.
 
«Так, це вже увійшло в традицію. Три титули я виграв саме після Кубка Девіса. Певно, атмосфера заряджає. Та й команда у нас супер!» — наголосив Ілля.
 
Шанс поповнити свою персональну кубкову колекцію минулого тижня мала й друга тенісистка України Даяна Ястремська. Проте, пробившись у парі з латвійкою Оленою Остапенко до фіналу представницького турніру в Пекіні, талановитій одеситці не вдалося зробити переможний акорд. Виграти Даяні її перший у кар’єрі парний фінал не дозволили Бетані Маттек-Сендс та Софія Кенін зi США — 3:6, 7:6 (7:5), 7-10.
 
У «свіжому» рейтингу WTA Ястремська оновила свій персональний рекорд і, піднявшись на три позиції, обійняла 25-ту сходинку рейтингу WTA.
 
Водночас прима вітчизняного тенісу Еліна Світоліна, котра у Пекiні на півфінальній стадії програла Кікі Бертенс із Голландії, у протоколі Жіночої тенісної асоціації зробила один крок донизу, опустившись на четвертий щабель.
 
Проте в «чемпіонських перегонах» на «Підсумковий турнір року» Еліні вдалося покращити свої позиції. За кілька тижнів до завершення цієї гонки вона вже сьома, однак, аби втриматися в першій «вісімці», їй необхідно здобути ще кілька сотень залікових балів на заключних у сезоні турнірах. Не виключено, що за необхідними балами Світоліній доведеться їхати до Москви на «Кубок Кремля».