Точки дотику: у Києві відбувся міжнародний фестиваль актуальної анімації та медіамистецтв LINOLEUM

04.10.2019
У столиці щойно відбувся міжнародний фестиваль актуальної анімації та медіамистецтв LINOLEUM, який наразі продовжує подорожувати містами країни.
 
Цьогоріч на ньому представлено понад 250 різноманітних короткометражних анімаційних фільмів із понад 40 країн.
 
Уже шостий рік поспіль у рамках фестивалю LINOLEUM прихильники авторської анімації мають змогу переглянути роботи сучасних аніматорів з усього світу.
 
Темою цього року став пошук Точок дотику: фестиваль відображає сучасні тенденції, напрямки, рухи та загальний розвиток настроїв суспільства. Переможцем національного конкусу став анімаційний фільм «Кохання» режисера із Дніпра Микити Лиськова.
 
Ця робота вже встигла отримати кілька перемог на міжнародних фестивалях, а її прем’єра відбулась в Ансі — на одному з найзнаковiших анімаційних фестивалів світу. 
 
«Мені цей фестиваль дуже близький і цінний, адже я вже вшосте беру в ньому участь. Уперше потрапив сюди зі своєю студентською роботою, жоден фестиваль її тоді не погодився взяти, а LINOLEUM зважився — і для мене це стало колосальною підтримкою. LINOLEUM дуже важливий для України фестиваль, цього року до нас завітало багато міжнародних гостей високого рівня.
 
Наразі ця подія — потужний культурний міст між нами і світовою спільнотою», — зазначив режисер «Кохання».
 
Щодо актуальності тем, то митець наголосив, що з восьми фільмів національного конкурсу в трьох фігурував… Ленін: аніматори зараз починають говорити про сучасні теми — про знесення пам’ятників вождю пролетаріату, про перейменування метро, про життя у певному місті.
 
«Усі втомилися від нав’язаного позитиву, нібито у нас усе добре. Зазвичай знімають центральну вулицю, де лежить бруківка, а сусідні жахливі не показують. Такий обман усім набрид, і люди радіють, коли бачать реальність. Зараз необхідно говорити правду про наші проблеми і вирішувати їх, акцентувати увагу на тому, що справді відбувається. Мені хочеться, щоб ми зрозуміли, що все залежить від нас, що ми самі можемо змінити ситуацію на краще. Давайте міняти життя самі, давайте щось робити. Якщо вам щось не подобається, давайте почнемо вирішувати ці проблеми, а не очікувати, поки хтось — якийсь президент або якийсь чиновник — за нас усе зробить», — резюмував Микита Лиськов.