Китай відзначив 70-річчя республіки найбільшим в історії країни військовим парадом

02.10.2019
Китай відзначив 70-річчя республіки найбільшим в історії країни військовим парадом

«Несокрушимая і легендарная». Колись ми вже чули подібне...

Китайська Народна Республіка відзначила 70-річчя свого існування найбільшим в історії країни військовим парадом.
 
У проведеному у вівторок, 1 жовтня, заході взяли участь 15 тисяч військовослужбовців та 580 одиниць бойової техніки, повідомляє «Німецька хвиля».
 
За словами генерал-майора Цай Чжицзюня, цей військовий парад є наймасштабнішим за останні кілька десятків років.
 
Під час параду публіці представили новітні зразки китайських озброєнь, у тому числі й одні з найпотужніших міжконтинентальних ракет світу Dong Feng 41, гіперзвукові бойові блоки балістичних ракет Dong Feng 17 та ультрасучасні безпілотники.
 
РІА «Новості» особливо наголошує на тому, що під час військового параду вперше продемонстрували нові балістичні ракети JL-2 для підводних човнів «Цзюй­лан-2».
 
Відомо, що модернізовану ракету JL-2 розроблено на базі балістичної ракети середньої та міжконтинентальної дальності DF-31 («Дунфен-31).
 
У небі над площею Тяньаньмень пролетіли 160 бойових літаків, а також гелікоптери. Урочисті заходи відбулися в столиці КНР за посилених заходів безпеки.
 
Перед учасниками урочистостей виступив китайський лідер Сі Цзіньпін. У своїй промові він запевнив, що ніхто «не зможе зупинити китайський народ і китайську націю на їхньому шляху вперед», цитує інформагенція «Франс прес».
 
Китайське керівництво й військові не приховують, що цей парад став демонстрацією військової потужності КНР та нинішніх можливостей китайського військово-промислового комплексу (ВПК). У генштабі Народно-визвольної армії Китаю запевнили, що «китайські збройні сили рішуче захищатимуть національний суверенітет, безпеку та інтереси розвитку».
 
За даними Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI), які наводить інформагенція «Ассошiейтед прес», нині китайські збройні сили налічують два мільйони військовослужбовців і є найчисельнішими в світі.
 
Оборонний бюджет КНР 2018 року оцінювався аналітиками SIPRI у 250 мільярдів доларів, що робить Піднебесну другою у світі країною після Сполучених Штатів за обсягами видатків на оборону.
 
Заходи з нагоди ювілею КНР відбулися також і в Гонконзі. Втім тут урочистості проводили подалі від громадськості. Заходи, за якими змогли спостерігати лише запрошені гості, провели в одному з виставкових центрів Гонконгу, повідомляє інформагенція dpa. Над портом Гонконгу пролетіли два гелікоптери з великим прапором КНР i меншим прапором Гонконгу.
 
Доступ до району міста, де проводили урочистості, було перекрито. Так само влада розпорядилася закрити низку станцій метро та заблокувати вулиці. Для охорони порядку мобілізували шість тисяч поліцейських. Раніше активісти заявляли про наміри провести 1 жовтня  акції протесту в Гонконзі, які були заборонені владою.