«Підпали іншого»: серед школярів набуває популярності новий смертельно небезпечний «флешмоб»

02.10.2019
Жахлива подія сталася на Черкащині цими днями: через небезпечну гру 10-річний брат підпалив свою 11-річну сестру, якій вдалося вижити лише завдяки перехожому.
 
Випадковий чоловік вчасно прийшов на допомогу і ліквідував полум’я. Однак дитина отримала важкі опіки верхньої частини тулуба.
 
За попередніми даними правоохоронців, діти грали в гру «Підпали іншого». Йдеться про новий небезпечний «флешмоб», який має назву #Firechallenge, і стає все популярнішим серед підлітків.
 
Як розповіла журналістам керівник психологічної служби облуправління поліції Леся Коротяєва, батьки повинні уважніше стежити за своїми дітьми.
 
«Навколо нас вирує світ, із яким ми повинні вміти спілкуватися, знаходити своє місце. Коли десь за межами України відбуваються жахливі речі, ми не повинні відвертатися, ніби нас це не обходить, адже завтра ми можемо відчути на собі наслідки такої бездіяльності, і тоді це може стати трагедією для кожного, у кого є діти. Ми всі в небезпеці через такі флешмоби. Єдине, в чому можна бути впевненим, це в їх циклічності», — каже пані Коротяєва.
 
За словами речника Черкаського облуправління Державної служби з надзвичайних ситуацій Костянтина Проценка, наразі експерти зафіксували нову хвилю пропаганди насильства в інтернеті, пов’язану саме із флешмобом #Firechallenge. Адже діти, не розуміючи наслідків, підпалюють себе або своїх товаришів.
 
Зауважимо, що #Firechallenge здобув популярність близько року тому в США і Великій Британії — тоді місцеві правоохоронці та ЗМІ били на сполох і закликали відмовитися від небезпечної «розваги».
 
У січні цього року відео­хостинг YouTube заборонив відео з челенджами за мотивами «Пташиного короба» та інші небезпечні трюки.
 
Раніше, в попередні роки, українські підлітки неодноразово ставали жертвами інших смертельних ігор, кінцевою метою яких є скоєння самогубства. Йдеться про такі ігри 2016 року, як «Синій кит» (а також «Тихий дім», «Розбуди мене о 4:20», «Червона сова», «Море китів», «Чумацький шлях», «NaN», «F57» і інші назви).