Він любив французів, а французи любили його: у Парижі попрощалися з Жаком Шираком

01.10.2019
Він любив французів, а французи любили його: у Парижі попрощалися  з Жаком Шираком

Черга під дощем: тисячі людей прийшли, щоб попрощатися з колишнім президентом Франції.

У понеділок, 30 вересня, відбулася офіційна церемонія прощання з колишнім президентом Франції Жаком Шираком, який помер уранці 26 вересня у віці 85 років. Учора у Франції оголосили день національної жалоби.
 
 
У церкві Сен-Сюльпіс, де проходила офіційна церемонія прощання, були присутні чинний президент Франції Еммануель Макрон, а також близько 30 глав держав та урядів. Після цього Жака Ширака поховали на кладовищі Монпарнас.
 
 
Напередодні, у неділю, 29 вересня, з колишнім президентом прощався французький народ. У центр Парижа, де в соборі Святого Людовіка була виставлена накрита французьким прапором труна з тілом Жака Ширака, прийшли тисячі людей. 
 
Народне прощання з Жаком Шираком було побажанням його родини, яка також була присутня на церемонії. Близько п’яти тисяч людей залишили в Єлисейському палаці записи про співчуття через смерть колишнього президента, повідомила агенція «Франс Пресс».
 
Родина Ширака також підготувала буклет на 20 сторінок про життєвий шлях відомого політика. Його роздавали всім, хто прийшов попрощатися з президентом. 
 
Жак Ширак двічі обирався президентом Франції та обіймав цю посаду з 1995 по 2007 рік. До цього політик був міністром сільського господарства та прем’єр-міністром країни. Також iз 1977 по 1995 рік працював мером Парижа.
 
Міжнародне французьке радіо повідомляє, що лейтмотивом коментарів усіх французьких ЗМІ на смерть колишнього президента було: «Він любив французів, а ми любили його».
 
Газета «Ла Фігаро» повідомляє, що всі дні від смерті експрезидента і до його поховання французи несли до будинку на вулиці Ткрнон у Парижі квіти, пиво та яблука, які так любив президент. 
 
Видання JDD подало результати дослідження Інституту громадської думки (IFOP), згідно з якими французи вважають Жака Ширака кращим президентом П’ятої республіки, тобто за всі повоєнні роки.