Зеленський розповів в ООНпро ціну, яку платить Україна за мир

27.09.2019
Зеленський розповів в ООНпро ціну, яку платить Україна за мир

Володимир Зеленський: вартість людського життя сьогодні дорівнює вартості цієї кулі.

Завершення війни, повернення всіх окупованих українських територій і панування миру — саме такими є головні завдання президента України Володимира Зеленського.
 
 
Про це він сам сказав із трибуни ООН, виступаючи з доповіддю на загальних дебатах 74-ї сесії Генасамблеї.
 
 
«Саме тому ми потребуємо світової підтримки. Я розумію: всі присутні тут мають власний державний клопіт. Але в сучасному світі, де ми з вами живемо, більше немає чужої війни. І ніхто з вас не зможе почувати себе у безпеці, коли йде війна в Україні, коли йде війна в Європі», — наголосив він. І додав, що дуже хоче бути почутим з цієї високої трибуни лідерами інших країн. 
 
 
«Я розповім вам одну історію. Історію людини, для якої «бути почутим» стало сенсом життя, — зазначив Зеленський. — Адже цей чоловік мав божественний голос. Його називали одним із найкращих баритонів і контратенорів світу. Його голос звучав у Карнегі-холі в Нью-Йорку, соборі Нотр-Дам, лондонському Ковент-Гардені та Гранд-Опера у Парижі. Кожен із вас міг би особисто почути його неймовірний спів. Але, на жаль, є річ, яка не дозволить вам цього зробити. Вона виглядає — зараз я вам покажу — ось так. 12,7 міліметра, які не просто зупинили його кар’єру. Вони зупинили його життя. Ось це коштує 10 доларів. І, на жаль, сьогодні на нашій планеті це — вартість людського життя. Ласкаво просимо у XXI сторіччя. Вік можливостей. Де замість «бути почутим» у вас є можливість бути вбитим. Людину, про яку я вам зараз розповів, звали Василь Сліпак. Це українець, соліст Паризької національної опери, який загинув на Донбасі, захищаючи Україну від російської агресії».
 
Президент України додав, що вже п’ять років триває війна на Донбасі і стільки ж український Крим перебуває під анексією Росії. «Понад 13 тисяч загиблих. 30 тисяч поранених. Півтора мільйона людей змушені покинути свої домівки. Щороку ці жахливі цифри звучать тут з однією лише поправкою — щороку ці цифри зростають», — зазначив Володимир Зеленський і додав, що «фатальною може стати думка, що вас це все не стосується і ніколи не торкнеться». Він нагадав, що «Україна завжди демонструвала світу готовність забезпечувати мир цивілізованим шляхом. І робила кроки на шляху до міжнародної безпеки. Наприклад, коли відмовилася від ядерного потенціалу, що на той час був більшим, ніж у Великої Британії, Франції та Китаю разом узятих. Бо нам здавалося, що ми всі будуємо інший, новий світ. У якому для того, щоб твою думку чули і зважали на неї, не потрібно мати ядерну зброю».
 
Цю промову в Україні в цілому оцінили позитивно. «Виступ президента Зеленського на відкриті 74-ї сесії Генасамблеї ООН — достойний. Назвав РФ тим, ким вона є — агресором, правильні акценти про Донбас, згадав Василя Сліпака... Я ніколи не забуду, як у Мінську бо­йовики кинули нам закривавлений паспорт Василя. Тоді в мене перехопило горло. Сьогодні пасаж про Сліпака був правильним. Світ має знати, яку високу ціну платить Україна за мир», — написала у «Фейсбуці» народна депутатка з опозиційної до президента «Європейської Солідарності» Ірина Геращенко.
«Зеленський хвилювався на трибуні Генасамблеї. Було помітно. Це нестрашно, — зазначає журналіст Роман Цимбалюк. — Важливо, що він сказав на весь світ: Росія веде війну проти України. На болотах уже виття. Ніякої формули Штайнмаєра не буде».