У США оголошено початок формальної процедури імпічменту

27.09.2019
Спікер Палати представників Ненсі Пелосі оголосила про початок формальної процедури, яка покликана визначити, чи є підстави для імпічменту президента Дональда Трампа, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
«Я даю вказівку шістьом комітетам розпочати проведення власних розслідувань. Президент має відповісти за свої дії. Ніхто не може стояти над законом», — сказала Пелосі.
Демократи, які контролюють нижню палату Конгресу, звинувачують Трампа у зловживанні службовим становищем.
 
«Публікація записів телефонної розмови Білим домом підтверджує, що мала місце поведінка президента, яка підриває непорушність наших виборів, престиж посади, яку він обіймає, і нашу національну безпеку», — йдеться в оприлюдненій у середу, 25 вересня, заяві Пелоcі, яку цитує агенція «Рейтер».
 
Білий дім оприлюднив свою версію телефонної розмови президентів США й України, яка відбулася 25 липня. Нагадаємо, скандал щодо розмови Трампа із Зеленським розгорівся у США кілька днів тому.
 
Йшлося про закиди, що американський президент міг заморозити виплату Україні фінансової допомоги і тиснути на українського президента, щоб той надав у відповідь на розблокування виплат компромат щодо сина ексвіцепрезидента США Джо Байдена. 
 
Сам Байден закликав главу Білого дому негайно оприлюднити розшифровку телефонної розмови із Зеленським. Тож 24 вересня Трамп видав відповідне розпорядження, а 25-го стенограму переговорів опублікували. 
 
У ній президент США дійсно закликає розслідувати ситуацію щодо Байдена. Сам Володимир  Зеленський у коментарі російському телеканалу «Росія-24» заперечив можливий тиск на нього з боку президента США. 
 
Загалом у Демократичній партії різко розкритикували зміст розмови українського та американського президентів. Так, колишня суперниця Трампа на виборах від демократів Хілларі Клінтон заявила, що президент США зрадив свою країну.
 
«Це не політична заява — це сувора реальність, і ми повинні діяти», — написала Клінтон у «Твіттері». 
Джо Байден — один із лідерів Демократичної партії і найімовірніший конкурент Трампа на майбутніх президентських виборах. Критики Трампа переконані, що він умовляв Зеленського ініціювати розслідування, аби таким чином нашкодити рейтингу свого суперника.
 
За часів президентства Барака Обами Джо Байден курирував українські питання. Водночас його син — Хантер Байден — входив до ради директорів української газовидобувної компанії Burisma. Коли Генпрокуратурою керував Віктор Шокін (2015-2016 роки), щодо Burisma проводилося розслідування. Зрештою Шокіна звільнили, а Джо Байден заявив, що це рішення — його заслуга. Мовляв, саме він наполіг на зміні очільника ГПУ.
 
Свого часу це стало приводом для скандалу довкола самого Байдена. Опоненти припускали, що він чинив тиск на українське правосуддя у власних інтересах — щоб захистити компанію, яка має стосунок до його сина. Саме цей інцидент, пишуть американські ЗМІ, Трамп і просив розслідувати Зеленського.
 
Увесь цей скандал у США вже називають «Україногейтом». Водночас американський президент висловив нерозуміння, чому політики від Демократичної партії США хочуть його імпічменту через «чудову телефонну розмову» з українським колегою. «Це жарт. Імпічмент за це?» — висловив здивування Трамп.
 
Для імпічменту необхідно, щоб за це проголосувала проста більшість Палати представників, а потім — дві третини сенату. Зараз більшість у сенаті належить республіканцям, що робить імпічмент мало­ймовірним. Кількість прихильників імпічменту президента Трампа зростає, але поки не можна говорити про те, що вони мають більшість. Усього в нижній палаті Конгресу 435 місць. За даними «Нью-Йорк Таймс», імпічмент наразі підтримують 179 законодавців, 73 виступають проти, ще 183 поки не заявили про свою позицію.