Декларації нової влади України про замирення і режим тиші ознаменувалися зворотним ефектом

27.09.2019
За минулі дві доби офіційно зафіксовано 56 випадків порушення режиму вогню збройними формуваннями Російської Федерації та її посіпаками. Це в рази більше, ніж було ще тиждень тому. Противник обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил із заборонених Мінськими угодами артилерійських систем калібру 122 мм, мінометів калібру 82 мм. А також з озброєння БМП, гранатометів різних систем та стрілецької зброї.
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» ворог обстріляв позиції Об’єднаних сил неподалік Мар’їнки, Красногорівки Водяного, Опитного, Новоселівки Другої, Павлополя, Авдіївки, Пісків, Новотроїцького, Пищевика, Гнутового, Новогнатівки.
 
На луганському напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» гаряче було біля Зайцевого, Кримського, Луганського, Новолуганського, Золотого-4, Травневого, Троїцького, Новотошківського, Світлодарська, Південного.
 
Четверо військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил отримали поранення різного ступеня важкості, один загинув.
 
Загиблий — 26-річний старший солдат Андрій Сторожук з Вінниччини.
 
«Загинув під час виконання бойового завдання від пострілу снайпера в районі населеного пункту Мар’їнка Донецької області в зоні проведення ООС. Вогнепальне поранення несумісне з життям», — повідомили у пресслужбі Вінницької облдержадміністрації. У загиблого залишився дворічний син. 
У вересні внаслідок бойових дій загинули одинадцять воїнів Об’єднаних сил. 
 
Збройні формування Російської Федерації та окупаційної адміністрації не виявляють бажання дотримуватися Мінських угод. Зокрема, нагадаємо, Мінськими угодами визначено, що розведення сил і засобів може бути здійснено лише після дотримання режиму тиші та його фіксації СММ ОБСЄ протягом семи діб.
 
Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до будь-яких підступних та провокаційних дій противника.
 
Але в соцмережах укотре порушують питання, чому кількість обстрілів, які надає штаб ООС, часто не збігається зi звітами ОБСЕ. Офіцер резерву, журналіст, військовий волонтер Мирослав Гай з’ясував, чому цифри рiзняться.
 
«Виявилося, що ОБСЕ майже ніколи не буває «на нулі», — пояснив він. — Там у них стоять камери. Зазвичай вони їздять за один-два кілометри до наших крайніх позицій, чують постріл і рахують його як цілий обстріл, не вдаючись у подробиці характеру та природи цього пострілу. Штаб ООС має інший підхід. За одиницю обстрілу прийнято рахувати всю сукупність використання стрілецької зброї та артилерії в районі оборони населеного пункту чи ротних опорних пунктів, що тривала від однієї секунди до двадцяти хвилин. Тобто, коли вороги гатять з усього 5-10 або 20 хвилин — це раз». Можете уявити, що стоїть за сухими цифрами щоденних звітів військових.
 
До речі, рано-вранці 25 вересня пройшла інформація, що в окупованому Донецьку загорівся склад боєприпасів, розташований у районі селищ Гірник і Грабарі. Чорний дим від пожежі було видно за багато кілометрів. Пізніше окупаційна влада повідомила, що то горить завод алюмінієвих профілів. Інформації про постраждалих не надходило, проте було відомо про наміри евакуювати населення районів, які можуть постраждати від пожежі.
 
Втім, знаючи, що російські збройні формування та їхні посіпаки дозволяють собі розміщувати склади з боєприпасами у житлових районах, не можемо остаточно відмовитися від версії, що пожежа могла початися саме з вибухів на складах у військових, а вже потім перекинутися на завод. Бо на відео, викладених в інтернеті мешканцями з окупованого Донецька, видно та чути характерні спалахи.