В очікуванні «потужної зустрічі»: глава МЗС України розповів, про що мають говорити Зеленський та Трамп

25.09.2019
В очікуванні «потужної зустрічі»: глава МЗС України розповів, про що мають говорити Зеленський та Трамп

Володимир Зеленський під час зустрічі з українцями США. (Фото з сайта president.gov.ua.)

Сьогодні, 25 вересня, президент України Володимир Зеленський, як очікується, зустрінеться зі своїм американським колегою Дональдом Трампом.
 
 
«Я думаю, що у нас буде предметна, потужна зустріч», — поділився Зеленський з представниками української громади у Нью-Йорку. 
 
В українського президента з американським колегою буде не коротка зустріч «на полях» Генасамблеї ООН, на зразок «потисли руки», а повноцінні переговори.
 
Про це в коментарі «Громадському» сказав міністр закордонних справ Вадим Пристайко.
 
«Обидва президенти знайшли час... Буде велика годинна зустріч», — уточнив він.
 
За словами Пристайка, лідери двох країн налагоджуватимуть контакт і говоритимуть, зокрема, про енергетичну безпеку України. Загалом же є «цілий список» питань, про які йтиметься на переговорах у Сполучених Штатах. Та найперше завдання української делегації — «налагодити зв’язок».
 
«Зеленський двічі розмовляв iз Трампом по телефону, але ми розуміємо, наскільки важливо встановити безпосередній контакт. На жаль чи на щастя, так вибудувана система, що лідери відграють дуже важливу роль у дипломатії та в цілому у відносинах між обома країнами», — додав Пристайко. 
 
Представник Білого дому підтвердив, що зустріч Зеленського і Трампа відбудеться 25 вересня. В адміністрації президента США додали, що переговори стосуватимуться питань енергетики, торгівлі та економічних реформ в Україні. 
 
Нагадаємо, робочий візит президента України до США для участі у 74-й сесії Ген­асамблеї ООН розпочався 23 вересня і триватиме до 26-го числа. 
 
Одразу по прибутті в Нью-Йорк Зеленський зустрівся, як вище згадувалося, з представниками української громади у США. Та подякував присутнім за підтримку.
 
«Ви — наші найкращі дипломати, ви справді наші лобісти. Ви захищаєте наш суверенітет, територіальну цілісність тут, у США, та в усьо­му світі. Ми вам дуже вдячні», — наголосив Володимир Зеленський. 
 
Також Володимир Зеленський висловив сподівання, що зустріч у Нормандському форматі відбудеться найближчим часом, повідомляє сайт президента. За словами глави держави, він очікує, що розмова буде складною, але результативною.
 
«Ми хочемо з цієї зустрічі вийти з певними результатами про конкретні терміни припинення війни та повернення наших територій. Ми в це віримо, дуже цього хочемо і намагатимемося все це зробити», — сказав глава держави. 

А ТИМ ЧАСОМ...

США не пустили на Генасамблею ООН членів російської делегації 

Десять російських делегатів на сесію Генасамблеї ООН від РФ не отримали візи для поїздки в США. Серед тих, кому відмовили, — голова комітету з міжнародних справ Ради РФ Костянтин Косачов, глава комітету Держдуми з міжнародних справ Леонід Слуцький і вісім співробітників МЗС РФ, у тому числі головний перекладач і керівник апарату глави відомства Сергій Бутін.
 
Всі вони мали супроводжувати міністра закордонних справ Сергія Лаврова під час поїздки в Нью-Йорк і участі в Генасамблеї.
 
Російські «рєбята» неймовірно обурені ситуацією, яку вже називають «дипломатичним скандалом». Він (скандал) буде головною темою обговорення під час зустрічі Сергія Лаврова і державного секретаря США Майка Помпео. 
 
Офіційна причина відмови, — за словами російської сторони, — американське диппредставництво не встигло оформити вчасно документи для виїзду дипломатів.
 
Костянтин Косачов, один із тих, кому відмовили у візі, повідомив журналістам, що необхідні папери в посольство США були подані в максимально можливі строки. Якщо ж візи будуть таки видані найближчим часом, Косачов не вважає можливим здійснення візиту.
 
«Чому ми маємо підлаштовуватися під графік роботи посольства США, добиратися «на перекладних?» — цитує його RBC.ru. Ситуацію з візами він називає черговим антиросійським кроком. 
 
А офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова назвала те, що сталося, «обурливим прикладом» неповаги і «невиконання зобов’язань» з боку США як приймаючої сторони, повідомляє «РІА Новості».