Збанкрутіла найстарша у світі туристична компанія Thomas Cook: працювали майже 200 років

25.09.2019
Збанкрутіла найстарша у світі туристична компанія Thomas Cook: працювали майже 200 років

Світ змінився, а туроператор — ні. Тому й такий сумний фінал, вважають експерти.

Найстаріша у світі туристична компанія Thomas Cook, заснована ще в 1841 році, оголосила про своє банкрутство і припинила роботу.
 
 
Всі тури і рейси оператора скасовані, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
 
Наразі на закордонному відпочинку перебувають приблизно 600 тисяч туристів (із них — 150 тисяч британців), які купували путівки саме у Thomas Cook.
 
 
Тепер iз поверненням додому в них будуть проблеми, оскільки літаки туроператора по них не прилетять. 
 
Відтак британське Управління цивільної авіації оголосило масштабну кампанію з евакуації своїх туристів. Міністр транспорту Грант Шарпс уже заявив, що це — найбільша в історії країни операція з повернення громадян у мирний час. За планами, клієнтів iз Великої Британії повернуть у період iз 23 вересня до 6 жовтня.
 
Компанія Thomas Cook давно переживала фінансові труднощі і останнім часом вела переговори про реструктуризацію боргів.
 
«Попри значні зусилля, ці перемовини не привели до підписання угоди між компанією та новими кредиторами. Компанія дійшла висновку, що в неї немає іншого вибору, окрім як негайно розпочати процес ліквідації», — йдеться у заяві Thomas Cook.
 
Глава Thomas Cook Пітер Фанкхаузер вибачився перед мільйонами клієнтів, тисячами працівників і партнерів компанії.
 
«Це дуже сумний день для компанії, яка стала піонером пакетного відпочинку і зробила можливим подорожі для мільйонів людей», — цитує Фанкхаузера Бі-Бі-сі.
 
Розмах діяльності Thomas Cook дісно вражає: щороку компанія обслуговувала близько 22 мільйонів туристів, а в її власності перебувають 200 готелів і 105 літаків. Наразі відомо, що близько мільйона туристів забронювали путівки, адже компанія була настільки надійною, що тури тут купували за рік і більше до омріяного відпочинку. 
 
Компанія пов’язувала свої фінансові труднощі з великою кількістю факторів — зокрема, з Брекзитом, а також сильною конкуренцією з боку онлайн-турагенцій. Окрім того, пояснювали в Thomas Cook, чимало туристів останніми роками віддають перевагу самостійному плануванню подорожей і взагалі не користуються послугами турфірм. 
 
«Томас Кук» виявився неготовим до ХХІ сторіччя, — прокоментував Бі-Бі-сі падіння гіганта експерт із мандрівок Саймон Колдер. — Компанія використовувала модель, яка чудово підходила для другої половини ХХ століття, коли люди слухняно заходили в місцеву турагенцію й замовляли путівки. Тепер кожен може вдати з себе турагента. Маючи доступ до різних авіакомпаній, місць у готелях, оренди автомобілів по всьо­му світу, можна зібрати все докупи. Thomas Cook просто недостатньо диференціювався». 
 
«Слухайте, якщо Thomas Cook припинив свою діяльність, а його літаки почали конфіскувати в аеропорту — це дійсно: «Привіт, дивний новий глобальний світ», — написав у «Фейсбуці» Aндрій Клименко, головний редактор видання BlackSeaNews. — В один день: близько 750 тисяч туристів зараз за кордоном (це вам не 3 борта з Єгипту)... Свої літаки. Відомі понад сотню років надійні «дорожні чеки Thomas Cook»... На момент банкрутства у компанії — 22 тисячі співробітників, 9 тисяч із них — британці. Заснована у 1841 році — 178 років тому... Буде всесвітній колапс на авіалініях по всьому світу». 
 
Експерти зазначають, що падіння таких гігантів — у будь-якому випадку погана ознака. Це може бути першим дзвіночком глобальних світових криз або ж повної зміни усталених правил гри у конкретній галузі.