Кваліфікаційний «ліго»-тур: «Київ-Баскет» прагне пробитися до групового етапу Ліги чемпіонів

25.09.2019
Кваліфікаційний «ліго»-тур: «Київ-Баскет» прагне пробитися до групового етапу Ліги чемпіонів

Уже традиційно головні ролі в українських баскетбольних клубах грають представники американського легіону. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Ідея, з якою в чоловічій суперлізі розпочинав минулий сезон «Київ-Баскет», — привезти до столиці єврокубки — дуже швидко втілилася в реальність.
 
 
Скориставшись тим, що чемпіон країни — «Хімік» — через фінансові проблеми відмовився від участі в Лізі чемпіонів, київський клуб — володар срібних медалей — оперативно зайняв українську квоту в другому за силою клубному турнірі Старого світу на сезон-2019/2020. 
 
 
До виступів в елітарній Євролізі в Україні наразі не готовий жоден iз клубів.
 
Натомість для участі в Лізі чемпіонів вимоги організаторів демократичнішi — заявитися до участі в ній може навіть колектив із віцечемпіонським статусом, щоправда, розпочинати свій турнірний шлях «Київ-Баскету» випало з першого раунду кваліфікації, тоді як «Хімік» у рік свого дебюту в турнірі починав свої баталії одразу з групового етапу.
 
До старту на міжнародній арені «Київ-Баскет» готувався ретельно, розпочавши із запрошення на тренерський місток добре знайомого з єврокубками спеціаліста та низки темношкірих американців.
 
Свого часу латвієць Айнарс Багатскіс уже приїздив до Києва, аби вивести «Будівельник» на старт Євроліги. Удруге до України знаного латвійського тренера запросили для роботи з національною чоловічою збірною.
 
При цьому Багатскіс (за прикладом його попередника Євгена Мурзіна) вирішив за сумісництвом попрацювати й у «Київ-Баскеті», котрий, як і федерація баскетболу України, перебуває під патронатом Михайла Бродського.
 
Перший кваліфікаційний етап ЛЧ для «Київ-Баскета» вже позаду. У двоматчевому протистоянні з австрійським чемпіоном — «Капфенбергом» — столичні баскетболісти обійшлися без поразок. Після гостьової нічиєї (66:66) свою перевагу над скромнiшим опонентом «бджоли» підтвердили на паркеті столичного Палацу спорту, вигравши матч-відповідь iз десятиочковою перевагою — 73:63.
У четвер — 26 вересня — «Київ-Баскет» розпочинає свій другий і заключний етап «лігочемпіонської» кваліфікації, де його суперником буде іспанський «Бургос». Піренейський клуб напередодні візиту до Києва підсилився потужним центровим Ерлом Кларком, за плечима котрого досвід виступів у НБА та Євролізі.
 
Як свідчить Айнарс Багатскіс, у «Бургоса», в порівнянні з «Київ-Баскетом», великий бюджет і класний зал, тож на українського віце-чемпіона на шляху до групового етапу ЛЧ очікують два дуже складні матчі.
 
Вочевидь, успіх «Київ-Баскета» в грі з непростим опонентом перш за все залежатиме від злагоджених і продуктивних дій трійки американських новачків — Кейсі Шепарда, Деона Едвіна та Кіндала Хілла.
 
При цьому важливим для гри всього київського «оркестру» неймовірно цінною має бути робота вітчизняних виконавців «Київ-Баскета», де ключова роль відводиться 32-річному ветерану Максиму Пустозвонову.