Обстріли українських позицій російськими найманцями за попередні дві доби зросли в рази

24.09.2019
Уже станом на 7-му ранку понеділка збройні формування Російської Федерації та її найманці встигли тричі порушити режим припинення вогню.
 
 
За попередні дві доби офіційно зафіксовано 32 випадки порушення режиму вогню збройними формуваннями Російської Федерації та її посіпаками.
 
ОБСЄ прозвітувало, що з 21-го вересня кількість обстрілів зросла у шість разів порівняно з 20 вересня. Противник обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил із заборонених Мінськими угодами артилерійських систем калібру 122 мм, мінометів калібру 82 мм, а також з озброєння БМП, гранатометів різних систем та стрілецької зброї.
 
На донецькому напрямку, в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід», ворог обстріляв позиції Об’єднаних сил неподалік Водяного, Лебединського, Новотроїцького, Богданівки, Миколаївки, Новогнатівки, Водяного, Красногорівки, Мар’їнки, Павлополя, Авдіївки. На луганському напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» гаряче було побіля Південного, Новозванівки, Майорська, Новолуганського, Луганського, Кримського, Південного, Станиці Луганської.
 
Четверо військовослужбовці зі складу Об’єднаних сил отримали поранення різного ступеня важкості. Втрати противників от уже місяць як прес-служба Міністерства оборони вперто не повідомляє. Найбільш вірогідною версією цього є неготовність «дратувати» ворога напередодні перемовин у нормандському форматі. Ми вже бачити такий «механізм» у Станиці Луганській, коли за наказом згори були зняті прапори України, бо, на думку одного чиновника з офісу президента, могли «дратувати»... 
 
Утім, за даними Depo.ua, минулий тиждень воїни ООС не сиділи склавши руки. Як повідомило видання, впродовж минулого тижня російсько-терористичні війська втратили вбитими сімох осіб.
 
Окрім того, з офіційних та неофіційних джерел відомо про трьох узятих у полон найманців з інших країн та їхніх посіпак. Нагадаємо, 19 вересня невідомі підірвали опори стратегічно важливого мосту на вулиці Лутугінській в окупованому Луганську.
 
Цей міст мав важливе значення для перевезення бойовиками зброї, техніки та боєприпасів від російського кордону до Луганська. Тепер якщо цим мостом проїде вантажівка, він одразу обвалиться.
 
Міст підірвали напередодні того, як ним мали перевозити чергову «гуманітарку» з Росії. За інформацією «УМ», її таки завезли на окуповану територію, але маршрут окупантам довелося змінити.
 
Тим часом, за даними української сторони спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК), Україна продовжує проводити підготовчі роботи з відновлення зруйнованої частини мосту на ділянці розведення №1 у Станиці Луганській.
 
«Укртрансміст» веде роботи в районі 7, 8 опори лівої сторони мосту, з покладання бетонних плит під фундамент тимчасового мосту, встановлення металоконструкцій під опори обхідного мосту та роботи з підсилення полотна технологічної дороги від правої частини мосту.
 
Представники ДП «Станично-Луганського райавтодору» здійснюють ремонтні роботи з прибирання узбіччя та встановлюють тросові огорожі.
 
Спільна моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала старання України. І звернула увагу, що незаконні збройні формування РФ не виконали взяті на себе зобов’язання щодо демонтажу фортифікаційних споруд на ділянці розведення №1. Як стояв, так і стоїть не виведений особовий склад, який постійно чергує у формі російського зразка. Не прибрана й фортифікаційна споруда безпосередньо на мосту.
 
«Ми говорили з військовими і з Генштабом, — ніхто не буде робити цього без підготовки (йдеться про розведення військ). Це буде пропрацьовано правильно, аби уникнути надмірних ризиків при розведенні. Звичайно, ми будемо слідкувати за тим, щоб та сторона також це робила», — озвучив свою позицію нинішній профільний міністр.
 
Нагадаємо, 13 вересня президент Володимир Зеленський сказав, що очікує на розведення сил у Петровському й Золотому в найближчі тижні.
 
Мешканці населеного пункту Золоте-4 уже доволі емоційно висловилися про ймовірність того, що українські військові залишать свої позиції. В інтерв’ю «Радіо «Свобода» люди, налякані такою перспективою, заявили, що не відпустять своїх захисників.
 
За даними розвідки, з жовтня цього року всі військовослужбовці 1-го та 2-го армійських корпусів, 8-ї армії, яких російська преса називає «народною міліцією «ЛНР» i «ДНР», зобов’язані отримати паспорти громадян Росії. Аналітики наголошують на виникненні пов’язаної з цим цілої низки нових викликів для України.
 
Зокрема, з улюбленим Росією методом легалізації будь-яких власних дій через «захист своїх громадян». Водночас у селі Родіоновка Ростовської області Росії помітили колону важкої бронетехніки. Вона — буквально за 15 км від кордону з Україною. Про це повідомив офіцер ЗСУ Анатолій Штефан на сторінці у Telegram і опублікував відео.
 
«Військові навчання, демонстрація сили, ротація чи стягує війська до кордону? Останніми днями у відкритих джерелах з’являються все частіше такі відео з різних напрямків саме прикордонних з Україною районів. Тому готовими треба бути постійно», — зазначив він.
 
Днями «Московський комсомолець» оприлюднив інтерв’ю міністра оборони Росії Сергія Шойгу. Відповідаючи на запитання щодо «загрози прямого військового зіткнення між арміями Росії та України», той натхненно виводив: «Навіть думати про це не хочу. Дуже сподіваюсь, що в українського народу та в української влади вистачить волі, сили можливостей охолодити ті гарячі голови, які закликають до подібної дурості та божевільного сюжету». І одразу ж «заполірував»: «Колись екстремістів в Україні все одно доведеться зупиняти. Шкода лише, що це не було зроблено раніше».
 
А в тому, що очільники Росії не погребують найцинічнішими способами досягнення своїх кровожерливих інтересів, сумніватися вже не доводиться. Досвід «зеленого коридору» під Іловайськом став надто болючим, але більш ніж переконливим уроком...