Аграрії вийшли на протести по всій Україні через загрозу скорострільного введення ринку землі

24.09.2019
Аграрії вийшли на протести по всій Україні через загрозу скорострільного введення ринку землі

Головний месидж аграріїв правителям-революціонерам: «Не продавайте Україну!».

Минулої п’ятниці сіль­гос­пвиробники намагалися привернути увагу громадськості, президента та уряду до проблем нерозважливого впровадження ринку землі.
 
 
Загалом у 15 областях України відбулись масштабні акції на знак протесту проти продажу в Україні земель сільськогосподарського призначення іноземцям.
 
 
Люди разом зі своєю сільгосптехнікою вийшли на узбіччя основних автошляхів України. Всього в акції узяли участь близько тисячі одиниць техніки та понад 15 тисяч селян, фермерів та аграріїв-підприємців iз різних регіонів України.
 
Акцію організувала Всеукраїнська Аграрна Рада.
 
«Щойно відбувся аграрний форум, на якому Президент заявив, що власниками землі в Україні можуть бути лише громадяни України та українські компанії. Але в процесі форуму з’ясувалося, що українські компанії зможуть мати іноземних засновників!» — обурюється голова Всеукраїнської Аграрної Ради Андрій Дикун.
 
Він акцентує увагу на тому, що аграрії виступають категорично проти такого негідного і несправедливого підходу до ринкових реалій: «Іноземні кампанії мають величезний фінансовий ресурс для купівлі землі та дешеві кредити. Українські аграрії не зможуть з ними конкурувати». 
 
На думку експертів, допуск іноземців на цей ринок може викликати відчутне збільшення вартості продуктів харчування. Окрім цього, це може призвести до різкого скорочення кількості робочих місць у селах, зменшення видатків на соціальну сферу та розвиток інфраструктури.
 
«В Україні на аграрний сектор припадає 17 відсотків ВВП та 40 відсотків валютних надходжень. Тому не можна ризикувати і ставити цілу галузь під загрозу, — вважає Андрій Дикун. — Ми звертаємося до президента, щоб прояснити питання щодо власників українських компаній, до парламенту. І звертаємося до українського народу, тому що питання української землі стосується кожного», — підкреслив він.
 
Доки тривала акція аграріїв проти продажу української землі іноземцям, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства на своєму офіційному сайті опублікувало варіант відповідного законопроекту. В тексті й справді відсутні будь-які обмеження на участь іноземців у складі засновників чи бенефіціарів компаній, що зможуть купувати землю в Україні.