«Українське полювання на відьом»: нові подробиці скандалу довкола Трампа та Зеленського

24.09.2019
«Українське полювання на відьом»: нові подробиці скандалу довкола Трампа та Зеленського

Трамп—Зеленський: слово — не горобець. (Фото з сайта 24tv.ua.)

Зустріч двох президентів Володимира Зеленського та Дональда Трампа, що має відбутися цього тижня в США, має всі шанси пройти в шлейфі скандалу, який гучно розгорівся останніми днями.

 

Хоча тихо тліти почав ще кілька місяців тому…

 

За Байдена замовив слово. 

Аж вісім разів

Як повідомляє «Європейська правда», нинішній виток кризи започаткувала липнева розмова президентів Дональда Трампа та Володимира Зеленського. 25 липня Трамп подзвонив своєму українському колезі, щоб привітати його з перемогою партії «Слуга народу» на парламентських виборах.
 
Пресрелізи обох сторін щодо цієї розмови були досить буденними, хоча до повідомлення офісу Зеленського ввійшла також загадкова фраза: «Дональд Трамп висловив переконання, що оновлена українська влада зможе швидко... завершити розслідування корупційних справ, які стримували взаємодію між Україною та США». У повідомленні Білого дому нічого подібного згадано не було.
 
Та як уже тепер з’ясувалося, 12 серпня один із співробітників державного апарату США (його особа не розголошується) подав офіційну скаргу з приводу того, що говорив Трамп у тій «привітальній» розмові.
 
Цей таємничий співробітник держапарату стверджує, що американський президент вимагав від українського колеги порушити кримінальну справу проти сина Джо Байдена Хантера, пов’язаного з компанією Burisma. Інформацію про таку скаргу і хід її розслідування оприлюднило видання The Wall Street Journal.
 
За даними часопису, Трамп під час телефонної розмови повертався до прізвища Байдена аж вісім (!) разів, нагадуючи про необхідність ініціювати в Україні розслідування проти сина політика.
 
Джо Байдена називають найбільш вірогідним кандидатом у президенти від Демократичної партії на виборах 2020 року й основним суперником Трампа. І справа виглядає так, ніби президент США підштовхував керівництво України до пошуку компромату на свого потенційного суперника. 
 
Джо Байден уже висловив вимогу оприлюднити стенограму розмови, а в Конгресі навіть почали говорити про можливість імпічменту Трампа за перевищення власних повноважень. 

Чи буде оприлюднено стенограму?

  Тим часом американський президент відбивається у властивій йому манері. «Скандал навколо телефонної розмови з президентом України Зеленським сфабрикували в Демократичній партії, бо не хочуть розслідування діяльності Джо Байдена», — написав Дональд Трамп у своєму «Твіттері», повідомляє Укрінформ.
 
Він додав, що «нічого, що було б хоч у якомусь сенсі неправильним», у розмові не говорив, а сама телефонна розмова була «абсолютно чудова та буденна».
 
«Тепер, коли демократи і ЗМІ фейкових новин «вилетіли в трубу» з усіма своїми схемами полювання на відьом, вони намагаються ініціювати ще одну, таку ж сміховинну, як і попередні, назвемо її «українським полюванням на відьом», — заявив Трамп.
 
Водночас він не забув зачепити свого політичного конкурента Джо Байдена, назвавши його «сонним Джо» і заявивши, що ЗМІ чомусь намагаються того захистити. «Цього не вдасться зробити!» — додав чинний глава Білого дому.
 
При цьому Дональд Трамп визнав, що під час телефонної розмови з Володимиром Зеленським обговорював корупцію і згадував у цьому контексті Джо Байдена. «Розмова із Зеленським переважно була про корупцію — про всю корупцію (в Україні. — Ред.), а також про те, що ми не хочемо, щоб наші люди, як-от колишній віцепрезидент Байден і його син, створювали корупцію в Україні», — сказав Трамп журналістам 22 вересня перед поїздкою в Техас та Огайо, повідомляє «Громадське».
 
При цьому президент США припустив можливість оприлюднення стенограми скандальної телефонної розмови із Зеленським, повідомляє «Голос Америки». Як це зробити і чи варто — про це глава Білого дому ще радитиметься зі своїми підлеглими.
 
«Проблема в тому, — пояснив президент журналістам у Х’юстоні, — що в розмові з лідером іноземної держави варто, щоб лідер не мав відчуття, що він не може вільно говорити. Те саме стосується американського президента. Потрібно, щоб вони могли висловитися без того, щоб кожне їхнє слово було оприлюднене на весь світ». 
 
Водночас державний секретар США Майкл Помпео вважає «неприйнятним» оприлюднення стенограми розмови між двома президентами. «Це приватні розмови між світовими лідерами, і було б недоцільним це робити, за винятком надзвичайних обставин», — вважає Помпео. 

Україна в чужому протистоянні 

Американські ЗМІ вже відкрито пишуть, що в боротьбу за владу Трамп намагається втягнути Україну.
 
«Президент має інший і більш «шкурний» інтерес: він намагається змусити Зеленського втрутитися у вибори, в президентську кампанію США в 2020 році, запустивши розслідування проти головного кандидата від демократів Джо Байдена. Трамп не просто вимагає від України допомоги в президентській кампанії, він використовує американську військову допомогу, якої країна конче потребує, для шантажу», — пише Washington Post.
 
«Хочемо ми того чи ні, але Україна стала чинником у передвиборчій президентській кампанії в США, — констатує колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін, якого цитує Укрінформ. — Буде багато спроб з’ясувати, що і кому говорив Руді Джуліані, що говорив чи не говорив Дональд Трамп щодо Джо Байдена. Але важливо, що Україну сприйматимуть як джерело проблем, а не позитиву. І це може нам дорого коштувати». 
 
Чинний очільник МЗС Вадим Пристайко теж говорить про те, що Україну, «на жаль», намагаються втягнути у протистояння між республіканцями і демократами в США.
 
«Ті люди, які займаються українсько-американськими відносинами, розуміють, що ми завжди намагалися цінувати допомогу від обох партій, ця допомога дозволяла нам гарантувати, що зі зміною адміністрації в нас не зміняться пріоритети у відносинах зі США», — сказав міністр в інтерв’ю «Громадському».
 
І додав: «Я знаю, про що була розмова, і я думаю, що ніякого тиску не було. Лідери мають право обговорити всі проблеми, які існують. Ця розмова була довгою, дружньою, і вона торкалася багатьох питань, на які іноді треба було мати доволі серйозні відповіді». 
 
Прикро, що скандал розгорівся саме напередодні зустрічі обох президентів. І очевидно одне: для президента Зеленського поїздка до Нью-Йорка буде дуууже непростою: на нього чекає не тільки складна розмова з Дональдом Трампом (якщо останній не передумає і не скасує зустріч), а й з американськими журналістами, де доведеться добряче міркувати над відповідями, зважуючи кожне сказане слово...