Зеленський підписав закон про імпічмент і закликав українців взяти участь у новому флешмобі

24.09.2019
Відео зi зверненням до громадян президент Володимир Зеленський опублікував на своїх сторінках у соціальних мережах.
 
 
У ролику він закликає українців узяти участь у масштабному флешмобі — спробувати жити по-іншому: не носити хабарі, не «пиляти» бюджет, доносити сміття до урн i повідомляти в НАБУ про корупцію.
 
«Настав час для наймасштабнішого челенджу. Для цього потрібне тільки одне — жити за законом. Шлях України до успіху — це дорога з двостороннім рухом. Ми як влада будемо працювати чесно, але нам потрібен і ваш рух назустріч». 
 
У відео Зеленський зазначає, що країна не зможе відродити економіку, якщо люди не платитимуть податки.
 
«Це стосується кожного — від олігарха до водія таксі. Ми не зможемо подолати корупцію, якщо ви будете заплющувати на неї очі або ставатимете співучасником «розпилу» державних коштів».
 
«Якщо від вас вимагають хабар, пропонують «відкат» чи будь-яку іншу корупційну схему — не мовчіть. Не потрібно писати в соц­мережах «всьо пропало, ці такі самі, як ті, Зеленський понаставив своїх «рєшал». Ні. Ось телефон — це «гаряча лінія» НАБУ, дзвоніть і повідомляйте. Давайте доведемо самі собі, що українці можуть жити по-іншому, жити чесно і за законом», — закликав президент.
Під кожним дописом, що у «Фейсбук», що в «Інстаграм», Зеленський оприлюднив номер «гарячої лінії» НАБУ — 0 800 503 200 — і запевнив, що правоохоронці реагуватимуть на всі повідомлення і каратимуть винних.
 
Президент додав, що Європа починається не з державного кордону, а з недопалка, який летить у смітник, iз пристебнутого ременя безпеки, з оплачених компослуг i податків, і з відповіді «Ні!», коли вашій фірмі пропонують на тендері «нагнути» державу. Зеленський закликав українців щодня «маленькими кроками йти назустріч новій ментальності» й додав, що починає з себе, підписуючи закон про імпічмент.
 
Нагадаємо, 10 вересня Верховна Рада, порушуючи регламент, прийняла в першому читанні та в цілому законопроєкт президента Володимира Зеленського про імпічмент. Учора ж президент його підписав.
 
Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Він виписує процедуру імпічменту. Підставою для ініціювання імпічменту є письмове подання, підписане більшістю народних депутатів. Цей документ має містити правове обґрунтування створення спеціальної тимчасової слідчої комісії, яка розслідуватиме факт і обставини державної зради або іншого злочину, вчинених президентом.