У передолімпійський рік борець-класик Жан Беленюк тріумфував на всіх великих міжнародних турнірах

24.09.2019
У передолімпійський рік борець-класик Жан Беленюк тріумфував на всіх великих міжнародних турнірах

У статусі дворазового чемпіона світу «класик» Жан Беленюк буде одним із головних претендентів на олімпійське «золото». (Фото з сайта apostrophe.ua.)

Чотири медалі й п’ять олімпійських ліцензій здобула вітчизняна борцівська збірна на чемпіонаті світу в Казахстані. 
 
Піднятися на найвищу сходинку п’єдесталу вдалося лише іменитому «класику» Жану Беленюку, котрий в Нур-Султані став дворазовим чемпіоном планети.
 
Можливості розжитися світовим «золотом» також мали дві представниці жіночої збірної України, проте й Ірина Коляденко (вагова категорія до 65 кг), й Аліна Бережна (до 87 кг) програли свої фінали — росіянкам Інні Тражуковій та Наталі Воробйовій, відповідно.
 
Водночас на мажорній ноті завершив «мундіаль» габаритний борець-«вільник» Олександр Хоцяновський, якому посміхнулася удача в поєдинку за «бронзу».
 
Варто відзначити, що не всі представники борцівської збірної України, котрі отримали медалі на ЧС-2019, вирушать на токійську Олімпіаду-2020, оскільки обидві жіночі категорії, де віцечемпіонками планети стали українки, не мають олімпійського статусу.
 
За підсумками казахстанського «мундіалю», перепустками на майбутні літні Ігри в жіночій команді розжилися Оксана Ливач (50 кг) та Алла Черкесова (68 кг), які змагалися у «втішних фіналах». Щоправда, жодній із них, у підсумку, не вдалося піднятися на бронзову сходинку п’єдесталу.
 
Подібна спортивна доля в Нур-Султані спіткала й борця греко-римського стилю Ленура Темирова (60 кг), котрому також не вдалося виграти свій поєдинок за «бронзу».
 
Думається, своєрідною втіхою для нього за медальне фіаско стала олімпійська ліцензія, котра в команді «класиків» також дісталася й зірковому Беленюку. Водночас у збірній українських «вільників» олімпійською перепусткою на ЧС-2019 розжився лише один спортсмен — важковаговик Хоцяновський.
 
При цьому до старту Олімпіади-2020 у вітчизняних борців іще буде не один турнір, де вони матимуть можливість поборотися за ліцензії, проте зрозуміло, що саме від першої п’ятірки власників заповітних перепусток варто буде очікувати найвищих результатів наступного літа на літніх Іграх.
 
Головним же претендентом на олімпійську медаль у Токіо в українській борцівській збірній, без сумніву, є дворазовий чемпіон світу Жан Беленюк.
 
Повернувшись із Казахстану до України, Жан нагадав, що в 2019 році він переміг на всіх знакових міжнародних турнірах — світовій та континентальних першостях, а також Європейських іграх.
 
Усі цьогорічні здобутки Беленюк «виставив» на своїй сторінці у «Фейсбуці», далекоглядно підписавши фото з трьома золотими нагородами: «Японська мудрість каже, що самурай повинен уникати великої кількості саке, надмірних гордощів та великої розкоші».