Розплідники фейків: як ЗМІ протистояти неправдивій інформації із соцмереж

20.09.2019
Вплив соціальних мереж на традиційні медіа, нові форми взаємодії з аудиторією та нові виклики, які стоять перед журналістикою, були в центрі уваги панельної дискусії, організованої Інститутом Густава Стрессемана у Бонні (Німеччина). Одним зі спікерів дискусії стала перший секретар Національної спілки журналістів України Ліна Кущ. 
 
— Щороку інститут організовує літню школу для молоді з усього світу, яка має змогу поглибити свої знання з євроінтеграції, обговорити проблеми, з якими стикається Євросоюз, та знайти демократичні шляхи вирішення цих питань. Це велика честь для мене — бути запрошеною для виступу перед цією зацікавленою аудиторією, — зазначила український спікер. 
 
Співрозмовниками в дискусії стали президент Association of Community Media доктор Вольфганг Рессманн, член правління Асоціації Європейських журналістів Гендрік Шотт, керівник менеджменту проектів Інституту Густава Стресеманна Міхаель Мюнц, а також модератор, журналістка-фрілансер Лена Кроненбюргер. 
 
«Європейці стурбовані проблемою фейкових новин, сфабрикованих у тому числі за допомогою сучасних технологій. Рецептом для боротьби з таким явищем може стати підвищення кваліфікації журналістів, дотримання професійних стандартів та запит на якісну журналістику», — підкреслює Ліна Кущ. 
 
Учасники дискусії наголосили на ролі медіа у збалансованому висвітленні конфліктів та чутливих для суспільства тем, пов’язаних, зокрема, з міграцією, національними меншинами, збройними конфліктами тощо. На відміну від соціальних мереж, ЗМІ відповідальні за надання об’єктивної та всебічної інформації своїй ауди­торії.