Українські волейболісти достроково пробилися до «плей-оф» континентального форуму

20.09.2019
Українські волейболісти достроково пробилися до «плей-оф» континентального форуму

Дмитро Вієцький — кращий снайпер збірної України на ЧЄ-2019. (Фото з сайта xsport.ua.)

Часи, коли волейболісти чоловічої збірної України на тренування за відсутності екіпірування виходили в клубній формі, вже далеко позаду.

 

Відчувши до себе зміну ставлення національної федерації, до табору «синьо-жовтих» постійно прибувають «легіонери».

 

Працює на чолі української збірної й амбітний тренер-іноземець, під орудою котрого українська команда після багаторічної перерви знову грає у фінальній частині ЧЄ й уперше з часу оновлення формату турніру пробилася до «плей-оф» континентального форуму.

 

Участь збірної України в 1/8 фіналу ЧЄ-2019 стала можливою після того, як підопічні латвійського тренера Угіса Крастіньша здобули на груповому етапі третю перемогу в чотирьох матчах, достроково гарантувавши собі місце в «топ-16» цьогорічної континентальної першості, котра, нагадаємо, проходить відразу в чотирьох країнах — Франції, Словенії, Бельгії та Голландії.

Свої матчі групового етапу українська національна команда проводить у Країні Тюльпанів, волейболісти котрої й завдали «синьо-жовтим» наразі єдиної на турнірі поразки.

У заключному турі на підопічних Крастіньша чекає дуель з лідером секстету — командою Польщі, котра наразі рухається турнірною стежкою без втрат. Cаме від цієї зустрічі й залежатиме підсумкове місце «синьо-жовтих» у групі й рейтинг їхнього майбутнього суперника в 1/8 фіналу ЧЄ-2019. Натомість поляки вже забронювали за собою перше місце в «пульці», тож, не виключено, напередодні «плей-оф» вирішать трохи перепочити.

Водночас в активі збірної України на ЧЄ-2019 уже є перемоги над командами Чехії, Чорногорії та Естонії. Прибалтів, які виглядали найслабшими в групі D й швидше за інших в секстеті розпрощалися з шансами на місце в «плей-оф», команда Крастіньша переграла «всуху», тоді як і чехам, і чорногорцям українські волейболісти віддали по одному сету.

«У нас дуже хороший колектив, хороші стосунки в команді. Угіс Крастіньш тренує збірну вже три роки, і ми граємо все краще й краще», — наголосив кращий снайпер збірної України на ЧЄ-2019 Дмитро Вієцький.

Напередодні старту єврофоруму латвійський очільник збірної України сказав, що головний мінус його команди — це відсутність у молодих збірників досвіду виступів на турнірах подібного рангу. Проте з кожною новою грою українські волейболісти накопичують необхідні знання й уміння, демонструючи в Голландії вельми привабливу гру.

Крастіньш просить не тиснути на його вельми молоду команду й утриматися від обговорення турнірних перспектив та оцінки шансів на успіх. «Давайте рухатися поступово — від виграного сету, до виграного матчу», — наголошує Крастіньш. 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Чоловіки. Група D. Чехія — Україна — 1:3 (21:25, 19:25, 25:19, 22:25), Україна — Голландія — 0:3 (26:28, 27:29, 21:25), Чорногорія — Україна — 1:3 (25:19, 18:25, 15:25, 19:25), Україна — Естонія — 3:0 (25:17, 25:15, 25:14). 
Турнірне становище: Польща — 12 (4 матчі), Голландія — 10 (5), Україна — 9 (4), Чехія — 5 (4), Чорногорія — 3 (4), Естонія — 0 (5).