Від початку «хлібного» перемир’я бойовики здійснили понад 500 обстрілів позицій українських захисників

18.09.2019
Від початку «хлібного» перемир’я бойовики здійснили понад 500 обстрілів позицій українських захисників

За минулу добу українською стороною зафіксовано 23 випадки порушення режиму тиші збройними формуваннями Російської Федерації та їхніми посіпаками.
 
 
Противник обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил із заборонених Мінськими угодами мінометів калібру 120 мм та 82 мм. Також iз гранатометів різних систем та стрілецької зброї.
 
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» ворог обстріляв позиції Об’єднаних сил поблизу Пищевика, Павлополя, Лебединського, Верхньоторецького, Водяного, Опитного, Невельського, Миколаївки, Мар’їнки, Красногорівки, Новотроїцького.
 
На Луганському напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» противник обстріляв позиції наших захисників неподалік Луганського, Новотошківського, Новолуганського, Новгородського, Кримського, Залізного.
 
За минулу добу внаслідок ворожих обстрілів два військовослужбовці зі складу Об’єднаних сил отримали поранення, один загинув.
 
Учора район проведення операції Об’єднаних сил відвідали міністр оборони України Андрій Загороднюк та начальник Генерального штабу — Головнокомандувач ЗС України генерал-лейтенант Руслан Хомчак. Командувач ООС генерал-лейтенант Володимир Кравченко, доповідаючи про ситуацію на фронті, акцентував увагу на тому, що встановлене в липні цього року перемир’я в зоні проведення операції Об’єднаних сил мало позитивні наслідки винятково на початковому етапі.
 
— У перші дні кількість ворожих обстрілів дійсно зменшилася майже у два рази. Однак уже в серпні ми почали фіксувати поступове збільшення кількості ворожих обстрілів наших позицій за добу, в окремих випадках до двадцяти і більше. Загалом, із часу оголошення «хлібного» перемир’я ворог обстрілював наші позиції більше пів тисячі разів, з них вісімдесят — із забороненої мінськими угодами зброї, — зазначив генерал Кравченко. За його словами, численні факти порушень режиму припинення вогню з боку окупаційних військ свідчать про їхній провокативний характер i спроби викликати вогонь у відповідь.
 
— Їхня мета — завдати максимального ураження особовому складу підрозділів операції Об’єднаних сил та за будь-яку ціну викликати вогонь у відповідь і через проросійські засоби масової інформації звинуватити нас у недотриманні Мiнських угод. Ми своє слово тримаємо, — наголосив командувач Об’єднаних сил.
 
Це був перший візит у район проведення ООС Андрія Загороднюка у статусі міністра оборони. Варто зазначити, що міністр, хоч і наголошував у своїх заявах про «політичність» своєї посади та цивільний статус, був у військовій формі.
 
За інформацією джерел «УМ», одним з основних завдань міністра та НГШ під час поїздки було визначення морально-психологічної готовності наших військ до розведення та оцінка технічних засобів уздовж лінії розмежування.
 
Напередодні під час спільної прес-конференції iз президентом Словаччини президент Зеленський зробив доволі різку емоційну заяву щодо звинувачень його у здачі державних позицій у контексті саме відведення військ, нагадавши, що остання зустріч «нормандської четвірки» відбулася в середині жовтня 2016 року.
 
«Чого я очікую? Я очікую, що ця зустріч наприкінці вересня відбудеться. Тому що, коли в нас війна в країні, не можуть бути зустрічі один раз на три-чотири роки. У нас немає часу стільки чекати, бо кожного дня гинуть наші хлопці», — сказав президент.
 
Він назвав головні кроки у «нормандському форматі»: вирішення питання, а не порушення теми остаточного обміну «всіх на всіх»; вирішення чітких термінів розведення військ поблизу Золотого й Петрівського, а потім чіткі терміни, коли буде розведення військ уздовж усієї контактної лінії; чіткі терміни обговорення місцевих виборів в ОРДЛО. До виборів має відбутись виведення всіх військ iз тимчасово окупованих територій.
 
У понеділок 16 вересня в районі проведення ООС побував і керівник Луганської команди спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування ОБСЄ Юкка Туононен.
 
Він відвідав ділянку розведення №1, Станиця Луганська. Пан Туононен розпочав свій візит на мирній території, а згодом перейшов через міст на тимчасово окуповану територію в напрямку Луганська. Юкка Туононен сказав, що бачить великі зміни. Проте не висловився з приводу присутності на ділянці розведення представників окупаційних військ.