Пожежа у будинку ексголови НБУ Валерія Гонтарєвої: всі подробиці та версії

18.09.2019
Пожежа у будинку ексголови НБУ Валерія Гонтарєвої: всі подробиці та версії

Головна будівля садиби згоріла вщент. Окремі прибудови вдалося врятувати. (Фото Нацполіції.)

У колишньої очільниці Нацбанку Валерії Гонтарєвої, яка нині живе і працює у Великій Британії, триває «чорна смуга» в житті: 30 серпня її збив автомобіль у центрі Лондона, внаслідок чого вона перенесла дві операції, а менш ніж за тиждень — у ніч на 5 вересня — невідомі підпалили автомобіль, зареєстрований на невістку ексголови НБУ, яку також звуть Валерія Гонтарєва.

«Не знаю, до кого звертатися»

І ось нове лихо: у ніч на вівторок, 17 вересня, поблизу столиці — у престижному селищі Гореничі Києво-Святошинського району — підпалили садибу Валерії Гонтарєвої. Унаслідок пожежі головний будинок i кілька інших будівель згоріли вщент.
 
«Наш будинок під Києвом у селищі Гореничі спалили. Кинули пляшку з запальною сумішшю через паркан. Будинок повністю згорів. Пожежникам не вдалося його навіть загасити. Це вже повне й остаточне свавілля! Я не знаю, куди мені звертатися», — зазначила Гонтарєва в коментарі низці вітчизняних ЗМІ.
 
За її словами, під час пожежі в будинку нікого не було, оскільки вся родина перебуває з нею в Лондоні. Тоді як, за даними поліції, на території садиби був охоронець, який і почув сторонній шум. 
Зауважимо, що з травня будинок використовували як дачний, а до вересня цього року територію домоволодіння охороняло шiсть працівників.
 
Та на момент виникнення пожежі на місці був лише один охоронець. За неофіційними даними, будинок площею 316 квадратних метрів належить Олегу Борисовичу Гонтарєву — чоловіку колишньої голови Нацбанку.
 
Так виглядала садиба Гонтарєвої до НП.
 
Речник поліції Київської області Микола Жукович повідомив, що поліція розглядає підпал як одну з версій загоряння дачного будинку. Водночас слідчі не виключають інші версії, наприклад необережне поводження з вогнем або коротке замикання.
 
На місці з ночі працювала слідчо-оперативна група. Коли ж правоохоронці переглянули записи з камер відеоспостереження, то зафіксували, що близько третьої ночі невідома особа, яку нині підозрюють у вчиненні підпалу, перелазила через паркан домоволодіння. 

Хто той «ворог, що шкодить державі»?

У свою чергу, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков доволі жорстко відреагував на підпал садиби Гонтарєвої, оскільки це сталося під час візиту до України місії Міжнародного валютного фонду.
 
«Нічний підпал будинку Гонтарєвої — неприпустимий прояв кримінального тиску. Той, хто замовив і виконав це в момент прибуття місії МВФ в Україну, — не просто підпалювач, він — ворог, який шкодить своїй державі. Поліція розслідує цю справу і докладе всіх зусиль для пошуку злочинця», — написав пан Аваков у своєму Twitter. 
 
Наразі слідчими відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу України (умисне знищення або пошкодження майна).
 
Офіс президента України також відреагував на це НП: «Пожежа в будинку колишньої очільниці НБУ — брутальний злочин, швидке розкриття якого має стати пріоритетом у роботі правоохоронних органів. Глава держави чекає від відповідних відомств якнайшвидшого розкриття цієї провокації».
 
На Банковій додали, що в Україні всі мають почуватися захищеними, незалежно від колишніх або нинішніх посад i політичних поглядів. Низка експертів уже висловила думку, що підпал будинку Гонтарєвої є помстою з боку її ворогів. 
 
Нагадаємо, Валерію Гонтарєву кілька разів викликали на допит до ГПУ в кримінальному провадженні стосовно бізнесмена-втікача Сергія Курченка. Екс-голова Національного банку повідомила, що не приїде до України, бо тепер живе в Лондоні, й запросила слідчих до себе. Пані Гонтарєва також закидає Генпрокуратурі спроби дискредитувати реформи фінансового сектору, які вона проводила.
 
Також Валерія Гонтарєва заявляла про постійні погрози з боку олігарха Ігоря Коломойського, якого вона вважає своїм головним ворогом, через націоналізацію «Приватбанку», проведену в часи президентства Порошенка. Мовляв, мільярдер обіцяв викрасти її з Великої Британії і на власному літаку привезти до України на суд. Тож саме йому вона закидає і організацію аварії в Лондоні, коли її збило авто на переході.
 
Тоді як бізнесмен Ігор Коломойський відреагував на заяву Валерії Гонтарєвої, натякнувши, що не має стосунку до ДТП, в яку вона потрапила в Лондоні: «Пам’ятаєте, вона говорила, що я їй щось там погрожував, літак хотів надіслати. Так я хочу уточнити, що обіцяв прислати літак, а не автомобіль».
 
Додамо, що на минулому тижні — 12 вересня — слідчі Державного бюро розслідувань провели обшуки у київській квартирі, де прописана Валерія Гонтарєва. Адже ще 27 серпня Печерський райсуд Києва надав ДБР дозвіл на силовий привід Гонтарєвої на допит у справі про зловживання службовим становищем членами правління Нацбанку. 

ДО РЕЧІ

Коли цей номер «УМ» готувався до друку, на інформацію про підпал будинку Валерії Гонтарєвої відреагував олігарх Ігор Коломойський, який натякнув, що ця НП може бути вигідна їй самій.
 
«Тепер, швидше за все, її не видадуть. Тож думайте самі», — написав Коломойський на прохання кореспондента «Української правди» прокоментувати підпал будинку Гонтарєвої.
 
На форумі YES минулої суботи журналісти запитували Коломойського про його конфлікт з ексголовою НБУ, на що олігарх відповідав, що в Гонтарєвої й без нього вистачає ворогів.
 
У свою чергу, пані Гонтарєва заявила в коментарі «Радіо «Свобода», що не бачить, чим їй може допомогти статус політичного біженця у Великій Британії, навіть після підпалу її будинку в Україні.
 
Також ексголова НБУ назвала «нісенітницею» припущення, що вона сама могла організувати підпал будинку та автомобіля своєї невістки, щоб отримати політичний притулок у Великій Британії й уникнути слідства в Україні.
 
Мовляв, інцидентів iз нею вистачило б уже на 20 політичних біженців. Адже їй погрожували впродовж останніх п’яти років. Зокрема, такі публічні погрози надходили їй від олігарха Ігоря Коломойського та ексзаступника голови адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Портнова.