Волкер розповів, як довго США продовжуватимуть «кримські» санкції проти Росії

17.09.2019
Волкер розповів, як довго США продовжуватимуть «кримські» санкції проти Росії

Курт Волкер.

Представник Держдепу США з питань України Курт Волкер вважає, що Росія залишить анексований півострів Крим так само, як Радянський Союз повернув незалежність країнам Балтiї. 
 
 
 
Про це він сказав в інтерв’ю «ТСН». «Так, так, я вірю (в звільнення Криму. — Авт.). Ми бачили, як це відбувалося з балтійськими країнами.
 
 
Радянський Союз повернув їм незалежність після 40 років окупації. Захід, Сполучені Штати, інші країни трималися твердої лінії і не визнавали примусового включення цих країн у Радянський Союз.
 
Так само ми маємо дуже жорстку позицію щодо Криму — ми не погодимося з російською анексією Криму», — сказав пан Волкер.
 
І найкращий у цій ситуації спосіб тиску на країну-окупанта — санкційний. Як наголосив пан Волкер, санкції щодо Криму залишатимуться настільки довго, наскільки Росія продовжуватиме окупацію Криму.
 
Він наголосив, що потрібно розділяти санкції, які були введені проти Росії за Крим і за Донбас (адже на заході дедалі частіше лунають голоси про послаблення санкційного тиску проти РФ).
 
«Насамперед, ми ввели санкції через російську анексію Криму, а також через те, що росіяни не виконують Мінських угод, — наголосив пан Волкер. — І також через кілька інших причин, таких як атака на родину Скрипалів у Великій Британії. Якщо Росія виконуватиме Мінські угоди так, як вона зобов’язалась це робити, тоді ми будемо розглядати послаблення цих санкцій. Але санкції щодо Криму залишатимуться настільки довго, наскільки Росія продовжуватиме окупацію Криму. Наразі РФ не виконує Мінських домовленостей, тому немає підґрунтя послаблювати будь-які із цих санкцій. Ми багато працюємо, самостійно та разом з ЄС, аби бути певними, що санкції залишатимуться доти, доки Росія не виконає своїх зобов’язань».
 
Він додав: поки окремі території Донбасу залишаються окупованими, міжнародні партнери не будуть підштовхувати Україну до проведення виборів. Американський дипломат уточнив: для того, щоб «формула Штайнмаєра» (метод імплементації Мінських угод, запропонований німецьким політиком Франком-Вальтером Штайнмаєром. — Авт.) була реалізована, потрібно насамперед, щоб Росія вивела війська.