Росія перетворила окупований Донбас на випробувальний полігон для своїх убивчих комплексів

17.09.2019
Росія перетворила окупований Донбас на випробувальний полігон для своїх убивчих комплексів

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Ситуація на фронті загострюється. Противник аж ніяк не бажає дотримуватись режиму припинення вогню.
 
 
Останніми днями вісім військовослужбовців отримали поранення різних ступенів важкості.
 
 
12 вересня під час виконання бойового завдання загинув снайпер, молодший сержант із 15-го Слов’янського полку Нацгвардії Валерій Шатурський.
 
 
У суботу, 14 вересня, в Харківському військовому госпіталі внаслідок важких поранень, отриманих 10 вересня від підриву на міні, помер старший сержант Максим Кондратюк, військовослужбовець 8-го окремого полку спецпризначення Зброй­них сил України.
 
Впродовж минулих чотирьох діб було зафіксовано понад 60 випадків порушення режиму тиші збройними формуваннями Російської Федерації та їхніми посіпаками. Противник обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил із заборонених Мінськими угодами калібрів зброї, а саме — мінометів калібру 120 мм та 82 мм, також із гранатометів різних систем та стрілецької зброї.
 
Найбільше обстрілів фіксувалося на донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід».
 
Там противник обстріляв позиції Об’єднаних сил неподалік Авдіївки, Новогнатівки, Миколаївки, Водяного, Богданівки, Новотроїцького, Кам’янки, Широкиного, Лебединського, Гнутового, Опитного, Мар’їнки, Талаківки, Пищевика, Верхньоторецького. На цьому напрямку ворог  застосував декілька безпілотних літальних апаратів із підвісом для скидання гранат.
 
На Луганському напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» противник обстріляв позиції наших захисників поблизу Новолуганського, Зайцевого, Хутора Вільного, Майорська, Новгородського, Новотошківського, Південного, Гладосового, Кримського, Травневого, Луганського.
 
За даними розвідки, на окупованих територіях агресори формують додаткові запаси паливно-мастильних матеріалів. Також російські війська продовжують використовувати окуповані територія як полігон для випробовування новітніх зразків військового обладнання та техніки.
 
Зокрема, як повідомив керівник ГО «Права справа» Дмитро Снєгирьов, переселенець із Луганщини, на окупованих територіях Луганської області проходить так зване тестування в умовах реальних бойових дій нової розробки російського ВПК — зенітно-ракетного комплексу «Лучник-Е». За словами Снєгирьова, саме застосуванням «Лучника» пояснюється втрата трьох безпілотників ЗСУ, про що заявляли бойовики «ЛНР» з початку вересня.
 
Для інформації: «Лучник-Е» — російський зенітний ракетний комплекс (ЗРК) надближнього радіусу дії на базі комплекту «Стрілець» для ПЗРК типу «Ігла».
 
Забезпечує ураження сучасних літаків тактичної авіації, вертольотів, крилатих ракет і безпілотних літальних апаратів. Розробило його конструкторське бюро машинобудування (КБМ), м. Коломна, Московська область. Вперше інформація про розробку була оприлюднена в 2012 року.
 
«ЗРК «Лучник-Е» може вести стрільбу в будь-яких погодно-кліматичних умовах і в середовищі з підвищеним рівнем перешкод. Його особливістю є можливість виконувати залповий пуск ЗУР по одній цілі, а також здатність одночасно відстежувати близько чотирьох цілей.
 
ЗРК «Лучник-Е» встановлено на шасі багатоцільового броньованого тягача МТЛБ. Пункт управління доопрацьований під застосування ЗУР від ПЗРК «Ігла-С», у ньому встановлена нова електроніка.
 
На підйомній платформі бойового модуля розташовано 2 блоки пускових установок до 6 транспортно-пускових контейнерів (ТПК) з ракетами. Ще 8 ракет в контейнерах можуть перевозитися усередині корпусу машини.
 
Комплекс здатний вдень і вночі вражати сучасні літаки тактичної авіації, гелікоптери, крилаті ракети і безпілотні літальні апарати», — зазначив аналітик. Застосування нового ЗРК «Лучник» на Донбасі окупаційними військами було зафіксовано також у лютому 2015 року.
 
Тим часом на захоплених агресором територіях пропаганда та налаштування на потрібний окупантам формат атакує гнилою пліснявою свідомість місцевого населення.
 
Один із ватажків проросійського збройного формування батальйону «Ангел» слізно жалівся днями сепаратистським медіа, нібито «за останні два місяці в ДНР просто шалені втрати.
 
Будь-які населені пункти, де розташована військова частина або підрозділ ДНР, українські військові просто стирають з лиця землі».
 
Своїми словами бойовик підтверджує, що тактика окупантів — розташовувати незаконні збройні формування на території населених пунктів, реалізується на постійній основі. Саме так вони наражають місцевих на небезпеку згідно з програмною доктриною свого прямого головнокомандувача Путіна: завжди стояти за спинами жінок та дітей.
 
«В напрямку селища Доломитне українські військові ведуть наступальні дії у сірій зоні, — пише бойовик, — просуваються та окопуються. Таким чином нас відкидають назад, бо захисникам республік не дозволено відкривати вогонь у відповідь...» От тільки традиційно слова прислужників окупантів спростовуються.