Боротьба «Драконів» на водах Дніпра: понад 2 тисячі спортсменів у Києві змагалися на човнах

17.09.2019
Боротьба «Драконів» на водах Дніпра: понад 2 тисячі спортсменів у Києві змагалися на човнах

Човни-«дракони» — на водах Дніпра. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

У Києві відбувся клубний чемпіонат світу з веслування на човнах «Дракон», організаторами якого виступили однойменна федерація України з веслування на човнах.
 
 
Змагання проходило за підтримки Мінмолоді та спорту України й Київської міськ­держадміністрації під егідою Міжнародної федерації каное ICF.
 
 
Із 12 по 15 вересня аж 3500 медалей виборювали веслувальники з 15 країн світу. Понад 2000 спортсменів на човнах «десятках» та «двадцятках» додали дистанції 200 м, 500 м, 2000 м серед чоловічих, жіночих й змішаних екіпажів у вікових категоріях юніори, дорослі спортсмени та «мастерс».
 
Найчисельнішою, зви­чайно, була українська команда, представлена такими клубами: «Західний вітер» (Волинь), ДБС (Київ), «Айронмен» (Черкаси), «Сальса» (Житомир), «Отаман» (Львів), «Буревісник» (Київ), «Гетьман» (Дубно), АВС (Одеська область).
 
«Наші провiдні веслувальники-каноїсти їздили на чемпіонати світу та Європи, де познайомилися з німецькими спортсменами, які виступали за клуб «Манхейм» та брали участь в чемпіонатах світу на драгонботах.
 
Захопившись цією ідеєю, вони повернулися в Україну, купили човен i почали розвивати цей вид також», — розповів Ярослав Редько, головний тренер львівського клубу «Отаман», створеного в 2013 році (президент Андрій Маслюк).
 
У цьому клубі представлені наступні категорії: юніори, дорослі спортсмени 40+ i ті, хто за віком iз наступного року перейдуть у категорію 50+. Перші міжнародні змагання, на яких заявилася львівська команда, — чемпіонат світу в 2014-му, де вони посіли 1-ше місце на 2000 м та 2-ге місце на 500 м.
 
Тоді виступала тільки чоловіча «двадцятка» у категорії прем’єр. У 2015-му їздили в Чехію, Рачіце. Виступали в категорії «прем’єр» («двадцятка» та дві «десятки»), завоювавши 9 золотих медалей і 2 срібні, та вперше в категорії 40+, де стали чемпіонами світу на дистанції 500 м (чоловіча «десятка»).
 
Найбільша кількість спортсменів перейшла з веслування на байдарках і каное, оскільки вони дуже подібні до драгонботу. Найвідоміший серед них Роман Бундз — дворазовий учасник Олімпійських ігор iз веслування на каное, призер кубків світу.
 
Загалом у команді близько 40 майстрів спорту, зокрема й міжнародного класу. З початку створення клубу веслування на «Драконах» уже є 13 заслужених майстрів спорту. У 2017 році вони вдало виступили на чемпіонаті України, за що 20 веслувальникам присвоїли звання майстра спорту. На цих змаганнях «отамани»стали абсолютними чемпіонами, зайнявши на всіх дистанціях перші місця.
 
Найповажнішими за віком учасниками цьогорічного чемпіонату світу стало канадське подружжя Дорін (71 рік) і Рой (72) Г’юстонів, які свої дні народження святкували в період змагань у Києві.
 
«Ми почали брати участь у змаганнях з драгонботу в 2009-му, — розповів Рой. — До цього нас заохотили друзі, з якими ми їздили кататися на лижах. Літній час був вільним для інших занять. Моя основна професія — інженерія. А веслування подобається через те, що це командний вид спорту. Ми вже відвівали шість країн, серед яких Україна, Росія, Польща, Італія, США й Канада».
 
Щодо українців гість зазначив, що наші спортсмени є сильними суперниками. 
 
Гаррі, представник команди Гонконгу— батьківщини веслування на «Драконах» розповів: «Драгонбот — національний вид спорту в Гонконзі. Приємно, що в Києві люди ставляться до цього з повагою, а команди, особливо українські, виступають на високому рівні».
 
До речі, гонконзькі спортсмени тренуються три рази на тиждень по дві години, виконуючи різні вправи, деякі з яких — у спортзалі.
 
За результатами змагань на воді Дніпра впродовж чотирьох днів українці отримали 96 нагород, серед яких 38 — золоті. Командний кубок дістався київському «ДБС». n