Загроза «чорних нотаріусів»: Держгеокадастр не веде облік частини приватизованих ділянок

13.09.2019
Облік громадян, які отримали безоплатні ділянки з земель державної та комунальної власності, держава офіційно не веде.
 
Про це свідчить відповідь, надана на запит Agravery.com за підписом заступника голови Держгеокадастру Олександра Краснолуцького.
 
«Держгеокадастр не здійснює облік громадян, які скористалися правом на безоплатне отримання земельної ділянки із земель державної та комунальної власності відповідно до статті 121 Земельного кодексу України», — йдеться у повідомленні. Посилаються на те, що при цьому Держгеокадастр керується у своїй роботі Постановою Кабміну від 14.01.2015 №15 та чинними нормативно-правовими актами.
 
Проте той самий Олександр Краснолуцький озвучив під час одного з публічних заходів, що правом безоплатної приватизації скористалися 17 мільйонів осіб.
 
Щодо площ безоплатно приватизованих земель Держгеокадастр надав дані лише з 1 січня 2013 до 1 липня 2019 року. За цей період територіальними органами Держгеокадастру «передано у власність 392,6 тис. ділянок загальною площею 597,8 тис. га».
 
Як відомо, відповідно до ст.122 Земельного кодексу України, право передавати землі у приватну власність, окрім Держгеокадастру, мають місцеві ради (від сільських до обласних), районні та області держ­адміністрації та Кабмін.
 
За ст. 121 Земельного Кодексу України, кожен громадянин України має право безоплатно отримати у власність від держави або територіальної громади 6 ділянок загальною площею близько 6 га. Водночас механізму дієвого контролю за безоплатним відведенням ділянок в Україні немає.
 
Центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері земельних відносин, використання та охорони земель усіх категорій і форм власності, є Держгеокадастр. Можна тільки здогадуватися, які оборудки найближчим часом чекають українські землі при такому «неформальному» державному обліку...