Ердоган заявив про ядерні амбіції Туреччини

06.09.2019
Ердоган заявив про ядерні амбіції Туреччини

Слова турецького президента насторожили експертів.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган назвав «неприйнятною» ситуацію, коли Туреччина та інші країни, що розвиваються, не мають права мати ракети з ядерними боєголовками, повідомляє «Радіо «Свобода».
 
 
Під час виступу 4 вересня на Економічному форумі Центральної Анатолії в турецькому місті Сівас перед прихильниками владної партії Ердоган поскаржився, що держави, які вже мають ядерну зброю, чинять активний тиск на інших, аби не допустити набуття ними військових ядерних технологій.
 
 
При цьому Ердоган не уточнив, чи збирається Анкара купувати або розробляти збройові ядерні технології.
 
Турецька державна агенція Anadolu того ж дня поспішила пояснити, що президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заперечив бажання Анкари володіти ядерною зброєю.
 
Мовляв, Ердоган лише вказав, що в багатьох країнах є ядерні боєголовки, але в Туреччини їх ніколи не буде. Але слово все ж пролунало, й багатьох це насторожило. Туреччина, нагадаємо, підписала Договір про нерозповсюдження ядерної зброї в 1980 році.
 
Заяви президента Туреччини прозвучали на тлі напруженості відносин між Анкарою і Вашингтоном у зв’язку із закупівлею Туреччиною російських зенітно-ракетних комплексів С-400. У відповідь США пригрозили санкціями, проте Ердоган заявив, що російське озброєння йому потрібно для оборонних цілей і що він готовий розглянути варіанти закупівель схожих американських систем оборони, якщо вони будуть запропоновані на аналогічних умовах.
 
Туреччина давно стверджує, що їй терміново потрібні системи протиповітряної оборони для протидії загрозі безпеки через громадянську війну в сусідній Сирії.