Денна температура повітря у степу останніми днями стабільно сягає 40°C. У таких умовах достиглий кавун треба забирати чимшвидше, бо за три-чотири дні він ризикує запектися у власній оболонці. Але забрати вдається далеко не все: гуртових покупців недостатньо, а вивозити солодку ягоду самотужки може не кожен виробник. «Чимало власників баштанів нині перейшли на вирощування тонкокорих сортів імпортної селекції. Вони й справді солодші та привабливіші для покупця, ніж відомі ще з часів СРСР сорти «Астраханський», «Мелітопольський», «Княжин» тощо. Але є й суттєвий недолік: «новачки» не такі витривалі у спеку. І якщо їх вчасно не забрати з поля, від 30 до 40% врожаю можна списати у втрати. Хоч як дивно, але за подібних обставин у певному виграші будуть не дуже дбайливі власники баштанів, котрі не організували прополювання бур’янів. У їхньому затінку достиглий кавун збережеться краще», — каже голова фермерського господарства «Зоря Каховщини» Леонід Кириченко.
Урожай баштанних фермери готові віддавати задешево, аби заробити хоч щось. І перекупники цим охоче скористалися: гуртові ціни впали, повідомляє сайт Agrovery.сом. «За кілограм кавуна нині дають копійок п’ятдесят, і то оптовиків зі своїми фурами ще пошукати треба. Хоч собівартість баштанних — 0,8-0,9 грн/кг. Виходить, продавати їх селяни приречені собі на збиток», — зазначає директор сільгосппідприємства у селі Клини Олешківського району Херсонщини Леонід Сиваков.