Замість забирати тіла відкрили вогонь: росіяни нагадали про свій цинізм на п’яті роковини Іловайська

03.09.2019
У п’ятницю, 30 серпня, близько 9-ї ранку поблизу Водяного внаслідок ворожого обстрілу один військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил загинув, один отримав поранення.
 
Загиблий — молодший сержант 36-ї обмп імені контрадмірала Михайла Білинського Сергій Савінов. Сергій був єдиним сином у матері.
 
Родом із села Мар’ївка Баштанського району Миколаївської області. 
 
У суботу 31 серпня ворог вкотре продемонстрував свою підступну натуру, запросивши режим тиші, щоб забрати тіла своїх загиблих — членів диверсійно-розвідувальної групи, яких ліквідували бійці полку «Азов» у районі Світлодарської дуги.
 
Як висловилися офіційні представники штабу ООС, українська сторона, дотримуючись основ міжнародного гуманітарного права, низки міжнародно-правових угод про захист жертв війни, а також морально-етичних норм, підтвердила запит на режим «тиша» на вищевказаний період часу.
 
Однак ворог, з’ясувалося, мав іншу мету — скористатися затишшям, приспати пильність і завдати удару по наших підрозділах. Порушуючи режим ним же забажаної «тиші», ворог зухвало розпочав обстріл із застосуванням гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Але наші були готові до такого повороту подій і дали відповідь на провокацію.
 
На жаль, не обійшлося без санітарних втрат: одного нашого військовослужбовця поранено. Йому надано кваліфіковану медичну допомогу, стан здоров’я — сере­дньої важкості.
 
У неділю, 1 вересня, інтенсивність обстрілів не знижувалася, на щастя, втрат від ворожого вогню з нашого боку не було.
 
У понеділок, 2 вересня, вранці з шостої години протягом 40 хвилин ворог гатив по наших позиціях поблизу Водяного. Встановлено, що вогонь окупанти вели з напрямку населеного пункту Ужівка, застосувавши при цьому міномети 82-го та 120-го калібрів. Унаслідок цього обстрілу один український воїн отримав поранення, несумісні з життям.
 
Протягом минулих вихідних збройні формування Російської Федерації та їхні посіпаки продовжували обстрілювати позиції підрозділів Об’єднаних сил із забороненої Мінськими угодами зброї — з артилерійських систем калібру 122 мм, мінометів калібру 120 мм, 82 мм, а також з озброєння БМП, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. За цей період зафіксовано близько 50 обстрілів.
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» гаряче було поблизу Миколаївки, Водяного, Мар’їнки, Павлополя, Лебединського, Новогнатівки, Новотроїцького.
 
На луганському напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» противник обстрілював наші позиції поблизу Луганського, Зайцевого, Новолуганського, Травневого,  Шумів, Троїцького, Новотошківського, Хутора Вільного.
 
Першого вересня під час перевірки документів при спробі перетину блокпостів, розташованих поблизу Маріуполя, військовослужбовці Національної гвардії України затримали 2 жінок і 4 чоловіків, мешканців Донецької та Луганської областей, причетних до незаконних збройних формувань. Вони намагалися перетнути блокпости — хто власним транспортом, хто рейсовими автобусами. Їх усіх передано в руки компетентних органів.
 
Окупаційна адміністрація продовжувала саботувати початок ремонтно-відновлювальних робіт зруйнованого мосту на ділянці розведення №1 Станиця Луганська. Зокрема, 31 серпня окупаційна адміністрація відмовила в доступі до зруйнованої частини мосту представникам Укртрансмосту.
 
На 1 вересня також планували демонтаж, розбирання та вивіз елементів конструкцій зруйнованого мосту, прибирання бар’єрного загородження, вивіз пошкоджених металевих конструкцій, а також прибирання будівельного сміття.
 
Через спільну моніторингову місію ОБСЄ до незаконних збройних формувань Росії було доведено нашу готовність до проведення робіт. Але ті відмовляли в гарантіях безпеки. 
 
Зрештою, під обід понеділка, 2 вересня, Президент України Володимир Зеленський заявив про запланований початок робіт із відбудови зруйнованого моста в смт Станиця Луганська.
 
«Є перемоги й досягнення: демонтували нарешті на окупованій частині Станиці Луганської міст, тому я вітаю нашу групу, яка займалася стратегічно пріоритетним питанням, і починаємо будувати міст у Станиці Луганській», — сказав Зеленський на зустрічі з керівництвом Верховної Ради, Кабінету Міністрів України і правоохоронних органів у Києві. Що ж, побачимо...
 
Тим часом армійський волонтер Юрій Мисягін повідомив про зміну тактичної обстановки в районі Горлівки. «У районі передмістя Горлівки наша піхота примусила бойовиків залишити кілька своїх передових позицій та відійти в тил», написав він на своїй сторінці у «Фейсбуці».
 
«Причому примусили їх відійти без застосування зброї, дотримуючись усіх домовлено­стей про перемир’я. Просто поки ще тепло наша піхота посилено копає й потихеньку просувається вперед. Склалася ситуація, що раптом частина позицій бойовиків несподівано для них опинилася у напівкільці наших передових позицій. Відчуваючи, що скоро запахне смаженим, вони, прихопивши свою зброю, просто втекли в тил, залишивши свої укріплені позиції».