Одеська влада ремонтує дитячий табір «Вікторія», у якому під час пожежі загинули троє дітей

03.09.2019
Сумновідомий одеський міський дитячий оздоровчо-спортивний табір «Вікторія» місцева влада вирішила ремонтувати.
 
Наразі Управління капітального будівництва Одеської міської ради опублікувало інформацію в системі електронних закупівель Рrozorro й оголосило тендер для вибору компанії, котрій готові заплатити за капремонт покрівлі корпусів №№ 2-3 цього табору.
 
Аукціон з очікуваною вартістю закупівлі в майже 3,4 млн гривень має відбутися 13 вересня. 
 
Це вже друга спроба вибо­ру через аукціон підрядника для ремонту даху цих двох корпусів. Перший відбувся 23 травня й тоді переможцем стало ТОВ «Одесаміськбуд», яке отримало за роботу майже 5 млн гривень. А найцікавіше те, що дві економічно вигіднішi пропозиції від інших компаній тоді було відхилено.
 
У липні цього року у «Вікторії» таки зробили ремонт. Тож навіщо знову оголошувати тендер і робити фактично ті самі роботи — незрозуміло.
 
Нагадаємо, що в ніч на 16 вересня 2017 року в дитячому таборі «Вікторія» спалахнула пожежа, в результаті якої 3 дитини загинули та ще 3 потрапили до лікарні.
 
За висновками незалежних міжнародних експертів, причиною трагедії став залишений увімкнений кип’ятильник і грубі порушення норм під час будівництва.
 
Вони з’ясували, що вогнезахисне покриття було нанесено тонким шаром і практично не проникало в товщу деревини. Тобто вогнезахисна обробка була проведена неякісно.
 
Крім того, експерти виявили, що чимало аспектів будівництва не відповідали проекту реконструкції табору: несучі стіни не були ущільнені джгутовим полотном чи лляним очісом; замість негорючого гіпсокартону для перегородок використовували матеріал із протилежними якостями; замість негорючої фарби, що наноситься на шар шпаклiвки в житлових кімнатах, використовувалася легкозаймиста «вагонка». Більше того, корпуси, будучи будовами з вогнестійкістю ІІІ, взагалі не повинні були б бути двоповерховими.
 
У результаті правоохоронці притягнули до відповідальності лише виховательку — молоду дівчину, хоча у справі фігурує ще півдесятка осіб, але шансів, що вони відповідатимуть за смерть дівчаток, фактично немає.