Алерген атакує: зелена амброзія стрімко поширилась по всьому Закарпаттю

30.08.2019
Алерген атакує: зелена амброзія стрімко поширилась по всьому Закарпаттю

Амброзія навколо туристичних шаянських котеджів у Хустському районі.

Уже з середини літа чимало сімей, які наперед забронювали місця в готелях та приватних садибах гостинних закарпатців вимушені були хутко збирати речі й пакувати валізи, прибувши на місце омріяного відпочинку.
 
 
Причина настільки ж несподівана, наскільки й банальна: буяння алергенної амброзії, яка гібридною війною за останні пару-трійку років окупувала найчарівніші куточки карпатської природи.
 
 
Як відомо, рослина ця облюбовує ґрунт, пошкоджений людиною: закинуті колись орані поля, місця біля будівництв, на смітниках та при дорозі.
 
Потужний алерген справді не тільки стрімко поширюється, а й швидко росте. В одинадцяти районах Закарпатської області ще в липні ввели карантинний режим через різке підвищення концентрації амброзії.
 
Але щороку кількість пацієнтів зi скаргами на алергію на цю рослину тільки збільшується. Лікарі кажуть: якщо суха і вітряна погода під час цвітіння амброзії, то щодня в лікарнях приймають десятки пацієнтів.
 
Тим часом лікування недешеве, а якщо вчасно не пролікуватися, то симптоми можуть прогресувати аж до розвитку астми. Тому і втікають масово туристи з чарівних куточків, оспіваних у піснях.
 
«Я особисто телефонував кілька разів на «гарячі лінії» Мінекології та Мінтрансу, які повинні опікуватися цим питанням. Адже почала амброзія розмноження вздовж шляхів міжнародного та всеукраїнського підпорядкування. Й по сьогодні ті дороги не обкошуються, належної профілактики ні центральна, ні місцева влади не проводять,— розповідає мешканець курортного селища Шаян Сергій Герардович Сапунов
 
. — Тим часом мало не щодня чую від гостей курорту, що збираються скоротити перебування у нас, бо замість оздоровитися, ризикують погіршити здоров’я і собі, і дітям. Учора ось сім’я з Дніпра вимушена була виїжджати достроково, побачивши таку картину довкола... А на «гарячій лінії» кажуть — відповідь вам дамо протягом місяця...»