Таки без Путіна, але з політичною непевністю: головне про саміт «Великої сімки» у Біарріці

28.08.2019
Таки без Путіна, але з політичною непевністю: головне про саміт «Великої сімки» у Біарріці

Макрон і Трамп: «Пардон, Владімір, не вийшло...».

Увечері понеділка, 26 серпня, на завершення саміту «Великої сімки» його учасникам усе ж вдалося ухвалити коротку заключну заяву.

 

Утім вона не схожа на об’ємні комюніке, які підсумовували саміти в попередні роки, та містить на одній сторінці лише кілька пунктів.

 

В атмосфері політичної непевності

Містечко Біарріц відоме своїми розкішними готелями та казино. Його гостями були, зокрема, Коко Шанель та Френк Сінатра. Проте у минулі вихідні місто заповнили політичні делегації, на чолі яких — президент США Дональд Трамп, канцлерка Німеччини Анґела Меркель та голова Європейської ради Дональд Туск. Нагадаємо, що загалом до складу G7 входить сім країн: США, Канада, Великобританія, Німеччина, Франція, Італія та Японія.
 
Саміт «Групи семи» відбувався в атмосфері політичної непевності, джерелом якої був американський президент. Завданням провідних політиків світу було обговорити торгову війну США і Китаю, протести в Гонконзі та лісові пожежі в Амазонії. Однак розмови виявились набагато складнішими, оскільки ніколи в історії «Групи семи» не було таких різких поділів у ключових справах. 
 
Певним тлом зустрічі стали не лише розбіжності стосовно кліматичних змін, іранської ядерної угоди та питань торгівлі. Незадовго до саміту президент США Дональд Трамп запропонував знову прийняти у свої лави Росію, виключену з тодішньої «Великої вісімки» після анексії Криму. Таку ідею йому напередодні саміту підкинув президент Франції після зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним минулого тижня.
 
У неділю Дональд Трамп у розмові з журналістами публічно виступив за повернення Росії до участі у самітах організації найбільш розвинених країн світу. На думку американського президента, Росію варто повернути до організації, щоб разом обговорювати питання щодо Ірану, Сирії та Північної Кореї.
 
Британське видання «Гардіан» iз посиланням на власні дипломатичні джерела пише, що дискусія щодо цього питання виявилася «запеклою» — Трампа підтримав лише прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте, уряд якого вже перебуває у відставці, але продовжує виконувати обов’язки. Японський прем’єр Шінзо Абе зайняв нейтральну позицію. Решта ж лідерів — Борис Джонсон, Ангела Меркель, Джастін Трюдо, Дональд Туск та навіть Емманюель Макрон — заявили, що не підтримують таку ідею. 
 
Очільник Європейської ради Дональд Туск намагався переконати своїх співрозмовників, що на наступний саміт «Великої сімки» краще було б запросити Україну як гостя. Це стало б нагодою почути позицію нового президента України Володимира Зеленського, пояснив політик. А щодо Росії, як вважає Туск, то немає приводів вважати, що вона стала на шлях «ліберальної демократії» та «верховенства права». При цьому йдеться не про повноцінне прийняття України в престижний міжнародний клуб, а лише про участь лідера країни в переговорах. Така практика вже наразі існує: цього року на саміт G7 як гостей і партнерів запросили, зокрема, президентів Сенегалу, Руанди, Буркіна-Фасо, Чилі, Індії, Австралії, Єгипту та ПАР.

У вересні планується зустріч у «нормандському форматі»

На завершення саміту його учасники обговорили питання захисту клімату, збереження Світового океану та військові конфлікти, зокрема війну в Сирії.
 
Через значні розбіжності між президентом США Дональдом Трампом та іншими учасниками групи президент Франції Еммануель Макрон перед початком саміту заявив, що ухвалення заключного комюніке не планується, а тому підсумкова заява стала певною несподіванкою. Без цієї заяви саміт у Біарріці став би першим у 44-річній історії зустрічей, що не народив спільного підсумкового документа.
 
У пункті комюніке стосовно України вказується, що Німеччина та Франція в найближчі тижні організують саміт у «нормандському форматі» (тобто за участю України, Німеччини, Франції та Росії) з метою досягнення реальних результатів. Пізніше президент Франції Еммануель Макрон уточнив, що зустріч лідерів країн «нормандської четвірки» відбудеться у вересні цього року. 
 
Для багатьох учасників саміту став несподіванкою візит глави МЗС Ірану Мохаммада Джавада Заріфа. Він зу­стрівся з Макроном та своїм французьким колегою Жан-Івом Ле Дріаном.
 
Після цього пан Заріф зустрівся із німецькими та британськими дипломатами. Про прямі переговори глави МЗС Ірану з американською стороною не повідомлялося. Заріф відлетів iз Біарріца того ж дня. 
 
У Біарріці також відбулася зустріч британського прем’єра Бориса Джонсона з главою Європейської ради Дональдом Туском. Сторни домовились, що Лондон і Брюссель у будь-якому випадку збережуть хороші відносини, але досягнути будь-якого прогресу в перемовинах стосовно «Брекзіту» їм не вдалося. Дональд Трамп, який послідовно висловлює відразу до Євросоюзу та послідовно підриває фундаменти європейської спільноти, заявив на саміті, що невдовзі Вашингтон на подарунок виходу Великої Британії з ЄС укладе торговельну угоду з Лондоном.