Сучасність не на часі: українські суди можуть повернутися до паперового документообігу

28.08.2019
Сучасність не на часі: українські суди можуть повернутися до паперового документообігу

Суддя Руслан Арсірій.

Найближчим часом в Україні вже точно так і не запрацює Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (ЄСІТС). Тобто, незважаючи на палкі дискусії щодо запровадження електронного суду протягом останніх років, бюрократи від Феміди виявилися не готовими до цього. 
 
Зауважимо, що ЄСІТС — це організаційно-технічна система, що забезпечує функціонування електронного судочинства в Україні після прийняття нових процесуальних кодексів ще 15 грудня 2017 року. Вона є фактично розширеною версією автоматизованої системи документообігу суду, що функціонувала з 1 січня 2011 року.
 
Але попри те, що в процесуальних кодексах чітко прописане функціонування електронного судочинства, ці зміни не запрацювали й досі, оскільки не затверджено Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.
 
Зокрема, суддя Окружного адміністративного суду Києва Руслан Арсірій повідомив на своїй сторінці у Facebook цими днями про фактичний крах електронного судочинства. Мовляв, досить оригінально вирішила Державна судова адміністрація України питання вдосконалення процесу впровадження ЄСІТС. 
 
«Про необхідність системного підходу до переходу на електронне діловодство наголошували зацікавлені користувачі на початку року, коли відповідно до славнозвісного оголошення в газеті «Голос України» №229 від 01 грудня 2018 ЕСІТС не захотіла запрацювати з 01 березня поточного року, — написав суддя Арсірій. — Наприкінці літа Державною судовою адміністрацією направлено доленосний наказ № 814 від 20 серпня 2019 року. Вперше за 6 років було змінено інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах».
 
За його словами, ДСА України подало повідомлення судам: «Електронного діловодства в судах найближчим часом не передбачається». І додає: «Таким чином вирішено болюче питання подальшої розробки програмно-апаратного комплексу ЕСІТС, захисту інформації, розробки керівних документів та навчання персоналу! Суди повертаються до паперового документообігу».
 
При цьому пан Арсірій іронізує, констатуючи: «Враховуючи стратегічний напрям розвитку судового діловодства на найближчу п’ятирічку, очікуємо завершення експерименту над піддослідними судами зі створення нікому не потрібних сканкопій документів та пропозицій змін до процесуальних кодексів з виключення з них навіть згадки про електронне судочинство».
 
У ДСА наразі ніяк не відреагували на критичний пост судді, хоча його було оприлюднено ще напередодні Дня незалежності. Чи бути електронному діловодству в судах, побачимо вже найближчим часом.