18-річна київська дзюдоїстка Дарина Білодід здобула титул дворазової чемпіонки світу

28.08.2019
18-річна київська дзюдоїстка Дарина Білодід здобула титул дворазової чемпіонки світу

Захистивши чемпіонський титул, Дар’я Білодід стала наймолодшою в історії дворазовою тріумфаторкою планетарних форумів. (Фото з сайта www.ijf.org.)

Рік тому юна київська дзюдоїстка Дарина Білодід досягла феноменального успіху, ставши у свої 17-років наймолодшою в історії чемпіонкою світу. Цього літа вона підкорила ще одну унікальну висоту, вдруге поспіль піднявшись на найвищу сходинку світового п’єдесталу. Тепер Даша у віці 18 років та 11 місяців — наймолодша у світі дворазова чемпіонка планетарних форумів.
 
Захищати свій чемпіонський титул Білодід випало в столиці майбутньої літньої Олімпіади — Токіо, де в сутичці за «золото» їй опонувала господарка татамі та перший номер світового рейтингу Фуна Тонакі. Цікаво, що українська дзюдоїстка перемогла знану японку — чемпіонку світу-2017 — в другому планетарному фіналі поспіль. Для золотого успіху в Токіо Дар’ї вистачило одного ваза-арі.
 
При цьому на шляху до фіналу в найлегшій ваговій категорії до 48 кг Білодід по черзі взяла гору над Катаріною Костою з Португалії, росіянкою Сабіною Гілязовою, іспанкою Лаурою Абеліндою Мартінес та Урантсетсег Мунхбат iз Монголії.
 
Відтак за перемогу на токійському «мундіалі» до свого рейтингу в табелі про ранги Світової федерації дзюдо українська чемпіонка отримала додатково 2000 залікових балів, які, без сумніву, наблизять Дарину до здобуття олімпійської перепустки. Отримає за «золото» Білодід і свої призові, котрі встановлені на позначці 26 тисяч доларів США. Відзначимо, що перед планетарним тріумфом у Токіо Даша відсвяткувала подвійний тріумф у Мінську, вигравши «золото» чемпіонату Європи та ІІ Європейських ігор.
 
Загалом, на японський чемпіонат світу вирушило десять українських дзюдоїстів, проте наразі лише одній Білодід удалося підкорити п’єдестал.
Серйозні медальні сподівання в українській збірній були пов’язані з титулованим Георгієм Зантараєю. На ІІ Європейських іграх у Мінську він здобув «золото», проте на ЧС-2019 далі 1/32 фіналу Гео пройти не вдалося. Завчасно зійти з дистанції, здобувши перемогу іппоном, нашого співвітчизника змусив Тал Флікер з Ізраїлю.
 
У цій же категорії до 66 кг втрутитися в суперечку за медалі міг інший український збірник Богдан Ядов, але після поразки у чвертьфіналі майбутньому віце-чемпіону, Кім Нім Хвану з Південної Кореї, невдачею завершився й втішний турнір, де Богдан також іппоном програв Мануелю Ломбарді з Італії.
Щодо результатів інших українських дзюдоїстів у Токіо, то в переважній більшості їхнє перебування на турнірі мало швидкоплинний характер. Так, Марина Черняк (категорія до 48 кг), Артем Хомула (73 кг) та Марія Скора (57 кг) програли на стадії 1/32 фіналу. Натомість Артему Лесюку (60 кг) вдалося дістатися 1/8 фіналу.
 
Загалом, чемпіонат світу-2019 триватиме до 1 вересня, коли, за задумом організаторів, має відбутися командний турнір, збірна-переможець якого отримає 90 тисяч доларів.