У Черкасах створюють центр трансплантації стовбурових клітин

23.08.2019
У Черкасах створюють центр трансплантації стовбурових клітин

Головний лікар Віктор Парамонов: «Наприкінці року в центрі планується взяти на лікування першого пацієнта». (Фото надане прес-службою Черкаської ОДА.)

У Черкаському обласному онкодиспансері створюють центр аутологічної трансплантації стовбурових клітин кісткового мозку, повноцінне функціонування якого врятує не одне людське життя.
 
 
Нині в Україні є лише два такі центри — це Київський міський центр трансплантації кісткового мозку та Національний інститут раку.
 
 
Як повідомили «Україні молодій» у Черкаській ОДА, втілюється цей проект у межах обласної програми «Трансплантація аутологічних гемопоетичних стовбурових клітин кісткового мозку та периферичної крові на 2019-2023 роки».
 
За словами головного лікаря Віктора Парамонова, завдяки цій програмі в стінах диспансеру нині готують приміщення та займаються придбанням обладнання.
 
«Застосування сучасних схем цитостатичної терапії дозволяє вилікувати або продовжити життя значній кількості пацієнтів зі злоякісними новоутвореннями», — пояснює Віктор Володимирович. 
 
Він говорить, що в 10-20% хворих стандартна хіміотерапія не викликає довготривалого протипухлинного ефекту. Це пов’язано з первинною або набутою резистентністю новоутворення.
 
Тож одним зі шляхів подолання резистентності є збільшення дози цитостатичних препаратів, що викликає суттєве ушкодження клітин кісткового мозку, яке є невідновним.
 
Серед методів, що дозволяють подолати гематологічну токсичність хіміотерапії, зазначає головний лікар обласного онкодиспансеру, є якраз трансплантація аутологічних гемопоетичних стовбурових клітин периферійної крові — тобто власних клітин пацієнта. 
 
«Трансплантація власної тканини дає змогу уникнути реакції «трансплантат проти хазяїна» та технічних труднощів із підбором донора. Принциповим відкриттям, що дозволило використання своїх кровотворних клітин для захисту кровотворення, стала можливість збереження їхньої життєздатності при низьких температурах упродовж тривалого часу», — каже Віктор Володимирович.
 
На реалізацію програми з черкаського обласного бюджету виділили 27 млн грн. На 14 млн грн уже провели тендери для придбання необхідного обладнання. Водночас для стабільної роботи центру потрібно забезпечити цілодобове моніторення, кисневе обладнання, дихально-наркозну апаратуру та ін. 
 
Віктор Парамонов наголошує, що для роботи Центру трансплантації у диспансері є всі умови, зокрема наявність потужного і добре оснащеного центру спеціальних лабораторних досліджень та 5 «чистих» палат, а до кінця жовтня їх додасться ще 2 — безпосередньо для дітей.
 
Є й необхідні спеціальні медикаменти світового рівня, з якими неабияк допомагає держава, для чого у лікарні навіть збільшили складські потужності.
 
«Хворі одержують їх безкоштовно через автоматизовану систему видачі. Кожна людина водночас має змогу на інтернет-порталі диспансеру побачити залишки. Для дітей ми забезпечені медпрепаратами майже 100-відсотково. Для дорослих в останні роки — на 60-70 %, раніше лише на 17-20%. Решту дає обласний бюджет або люди докуповують самостійно», — зазначає головний лікар Черкаського онкодиспансеру.
 
І додає, додатковим аргументом для створення Центру аутологічної трансплантації є можливість отримувати якісні компоненти крові за бюджетні кошти, завдяки модернізації служби крові області.
Уже до кінця жовтня лікарі новоствореного центру мають розпочати роботу в тестовому режимі, а наприкінці року — взятися за лікування першого пацієнта.