Як свій до свого: Чого насправді приїздив прем’єр-міністр Ізраїлю в Україну?

21.08.2019
Як свій до свого: Чого насправді приїздив прем’єр-міністр  Ізраїлю в Україну?

Під час скорботних заходів у Бабиному Яру.

У всіх дотеперішніх коментарях візит до Києва ізраїльського глави уряду Беньяміна Нетаньяху називають «знаковим», адже вперше за останні 20 років прем’єр-міністр Ізраїлю прибув до України. Попереднього разу він відвідував Київ 1999 року під час своєї першої прем’єрської каденції. Та варто замислитись, що привело Нетаньяху до Києва цього разу? 

 

Що спільного між Києвом і виборами в Ізраїлі?

 

    По-перше, звичайно, унікальна ситуація. Україна стала другою країною світу, після самого Ізраїлю, в якій і президент, який вступив на посаду, і прем’єр-міністр, який невдовзі піде з посади, є євреями. Та, власне, і при цьому візит міг би не відбутися, якби до його організації не доклав рук ще один єврей — олігарх Ігор Коломойський. 
 
Причина друга — дострокові парламентські вибори у вересні. З приблизно восьми мільйонів мешканців Ізраїлю євреї становлять шість мільйонів. Із них 500 тисяч — вихідці з України. Це дуже великий сегмент електорату, за симпатії якого варто поборотись. Деякі ізраїльські ЗМІ, наприклад «Джерусалем Пост», переконані, що головна мета візиту Беньяміна Нетаньяху — це боротьба за ізраїльських виборців, які є репатріантами з пострадянського простору або їхніми нащадками. Ці голоси можуть дозволити пану Нетаньяху зберегти владу та свої позиції в майбутній коаліції. Українські експерти теж пов’язують цей візит із виборами в Ізраїлі і не очікують, що він принесе прорив у стосунках двох країн.
 
І причина третя — бажання Нетаньяху відвідати меморіал у Бабиному Яру. 
 
Утiм не варто відкидати і прозаїчніших практичних мотивів двостороннього співробітництва. В Києві Нетаньяху мав дуже насичений графік зустрічей. У понеділок, 19 серпня, після прибуття до Києва він провів переговори з президентом України Володимиром Зеленським. За підсумками зустрічі між лідерами двох держав були підписані двосторонні міжурядові угоди зі співпраці в галузях сільського господарства, IТ-сектору, енергетики, харчової промисловості, фармацевтики і транспорту. Варто зазначити, Нетаньяху також привітав ратифікацію Україною у липні угоди про вільну торгівлю з його країною. Він пообіцяв, що після виборів до Кнесету ізраїльська сторона також ратифікує цю угоду. А також додав, що її дія буде розширена ще й на сферу послуг. Особливе зацікавлення в ізраїльського гостя викликала перспектива поєднання зусиль двох держав у розвитку IТ-сектору та спільних наукових дослідженнях. Він зазначив, що ізраїльські компанії вже співпрацюють iз понад 50 тисячами українських програмістів та науковців і що відкриття відповідних центрів в обох державах спроможне значно посилити цей потенціал.
 

Ізраїль посередником не стане 

 

Питання війни та безпеки, на яких Ізраїль знається краще за інших, були озвучені першими на переговорах. Володимир Зеленський подякував ізраїльським партнерам за підтримку територіальної цілісності України та стійку позицію щодо війни на сході нашої держави та анексії Криму.
Враховуючи те, що Беньямін Нетаньяху має тісні та дружні відносини як iз президентом США Дональдом Трампом, так і з президентом Росії Володимиром Путіним, українська сторона розраховує, що він може стати посередником для України у відносинах iз цими двома світовими лідерами. Сподівання радше марні, бо Нетаньяху не бачить для себе і своєї країни жодної користі з такого посередництва. Опитані BBC News Україна українські експерти-міжнародники у посередництво Ізраїлю відверто не вірять. 
 
Зеленський також сподівається набрати додаткові позитивні бали з того, що саме за його президентства Ізраїль визнає Голодомор 1932-33 років геноцидом українського народу. Це питання незмінно провалювалось ізраїльським Кнесетом, де переважають «друзі Росії». Якщо партії «Лікуд» таки вдасться перемогти на вересневих парламентських виборах, то, можливо, її лідер Нетаньяху нарешті проштовхне вирішення питання Голодомору. Хоча перед цим зважить, а чи варто йому псувати відносини з Кремлем? Адже, нагадаємо, відразу після того, як у лютому минулого року депутат ізраїльського Кнесету Акрам Хасон вніс на розгляд ізраїльського парламенту законопроект, де Голодомор 1932-33 років названо актом геноциду, посольство РФ відразу висловило своє обурення. 
 

Пастка з двох столиць 

 

Увага ЗМІ та експертів до приїзду Нетаньяху прикута ще й тому, що відносини двох країн в останні роки перебувають у певній напрузі. Причин для цього вистачає: у минулі роки Україна не підтримала Ізраїль у кількох ключових для нього питаннях на Радбезі ООН i не визнала його суверенітет над Голанськими висотами, нагадує Бі-Бі-Сі. Ізраїль iз відповіддю не забарився. Для початку Нетаньяху скасував візит українського прем’єра Володимира Гройсмана до Ізраїлю. Пізніше політичні проблеми у стосунках двох країн перекинулися і на інші напрямки.
 
Ізраїльські правоохоронці завертали цілі літаки з громадянами України, розповіли українські прикордонники. За даними Держприкордонслужби, у 2017 році до Ізраїлю не впустили 4,5 тис. українців, у минулому році — 3,5 тис., а вже з початку цього року на ізраїльському кордоні завернули 2,6 тис. І це лише ті, повернення додому яких українські прикордонники відстежували. Насправді ця цифра може бути значно більша.
 
Із приходом до влади Володимира Зеленського може відбутися потепління... і зміна позиції України. Ізраїльська преса напередодні візиту звернула увагу на той факт, що пан Нетаньяху так і не забув про голосування делегації України на підтримку резолюції ООН у грудні 2016 року, що засуджувала будівництво єврейських поселень на Західному березі ріки Йордан. Поселення вважаються незаконними з точки зору міжнародного права, хоч Ізраїль це заперечує.
 
Окрім уже згаданого голосування у 2016 році про засудження будівництва єврейських поселень на Західному березі ріки Йордан, Україна не підтримала Ізраїль на міжнародному майданчику ще в кількох питаннях. Зокрема, у грудні 2017 року Генасамблея ООН засудила неоднозначне рішення Дональда Трампа про визнання Єрусалима столицею Ізраїлю. Тоді Україна взагалі усунулася і не голосувала. 
 
Тепер Нетаньяху має великі очікування стосовно Зеленського. Оглядачі припускають, що на зустрічі сторони можуть також обговорити імовірність перенесення посольства України з Тель-Авіва до Єрусалима. Щодо останнього — Ізраїль відкрито заявляв про те, що сподівається на такий крок Києва. Якщо команда Зе піде на це, то заведе Україну у велику пастку. США та Ізраїль, може, й стануть союзниками України, але на ворогів перетворяться понад 20 арабських країн та увесь Європейський Союз, які не визнають права Ізраїлю вважати Єрусалим своєю столицею. Тоді вже Україна не зможе розраховувати на позитивні для неї рішення і голосування на Генасамблеї ООН та інших міжнародних форумах. 
 
Але справа перенесення посольства України до Єрусалима зрушилась. В українських політичних колах його активно обговорюють. Тим часом ізраїльський прем’єр-міністр уже й запросив Зеленського з візитом до Єрусалима.