Причиною пожежі в одеському готелі «Токіо Стар» могла бути спроба приховати вбивство

20.08.2019
Від пожеж і надзвичайних ситуацій в Україні щороку гине до 3 тисяч осіб, а економіка втрачає близько п’яти мільярдів гривень.
 
І ось знову — чергова трагедія, яка сталася в одеському готелі «Токіо Стар»: у ніч на суботу 17 серпня внаслідок загоряння у вогняному пеклі загинуло щонайменше 9 людей, а ще 18 — постраждали (серед них є іноземці та діти, сiм постраждалих перебувають у важкому стані, ще 2 — у стані середньої важкості).
 
Підрозділи ДСНС урятували близько 10 осіб. Вогонь охопив понад тисячу квадратних метрів, а під час пожежі у готелі перебувало орієнтовно 200 людей. Декілька десятків постояльців готелю прихистив у себе вдома одесит, який став випадковим свідком надзвичайної події.
 
Одразу після пожежі правоохоронці розпочали масштабну операцію: 18 серпня були проведені обшуки на всіх об’єктах, що належать власнику готелю — бізнесмену Вадиму Чорному. Його та ще трьох осіб (керуючу готелем і двох техніків, які опікувалися електропроводкою і дрібним ремонтом) було затримано. 
 
Під час обшуків у номерах, а також апартаментах, що належать безпосередньо Вадиму Чорному в готелях «Токіо Стар» та «Зірка», було вилучено документи та гроші з сейфу.
 
За словами працівників «Токіо Стар», пожежа почалася у приміщенні пральні й за лічені хвилини поширилася до верхнього поверху. З можливих причин, окрім замикання, вони називають неякісний ремонт, адже за кілька днів до трагедії біля пральні працювали з проводкою. 
 
Поліція розглядає три основні версії причин пожежі: умисний підпал iз метою приховати вбивство, порушення правил пожежної безпеки та необережне поводження з вогнем постояльців готелю.
 
Відреагував на трагедію й очільник держави. Володимир Зеленський пообіцяв, що всі винні понесуть відповідальність, зокрема власник готелю Вадим Чорний. Той сказав, що готовий до відповідальності.
 
Варто додати, що ще в 2015 році цей готель викликав чимало занепокоєння: в тенетах інтернету був матеріал, відзнятий проектом «Ревізор в Одесі», де журналіст-перевіряючий категорично заявив, звертаючись до одеської влади: «Цей притон існувати не повинен!» 
 
Як пише у «Фейсбуці» журналістка та блогерка Мар’яна П’єцух, яка й «відкопала» це «старе» відео, «готель із номерами 4,9 кв. метра здають як подобово, так і на дві години, зручно для тих, хто після потяга чекає чогось, і для тих, кому требо «по-бистрєнькому», і що навіть немає часу викинути використаний презерватив, який на стіні за ліжком знайшов ревізор.
 
Водночас серед мешканців ревізор відзняв і людей, які, будучи у відрядженні, вимушені були заселитися в цей готель на кілька діб, бо, як відомо, Одеса — дуже дороге місто, і готелі там дорогі. Тому люди селилися в ці нелюдські умови за 390 грн».
 
Плюс, на сайті готелю, зазначає Мар’яна, коли обирати, воно не виглядає так усе страшно, фотограф постарався зробити правильні ракурси. А ще клієнтів приваблюють близькістю до пляжу і безкоштовним сніданком.
 
«Курити в готелі заборонено, як і в інших, а тут особливо, бо немає вікон. Але ревізор знайшов на ковдрі сліди від цигарки — пропалене місце. Так, є штраф за куріння, але коли згоріло вже 9 людей, кого оштрафуєш? Мені причина очевидна: винні ті, хто дозволив будувати і відкривати цей пекельний «готель». До речі, колись бачила такі нелюдські номери у Львові в готелі «Цісар». Унітаз там за стіною, правда. І кондиціонер індивідуальний. А в Одесі був спільний кондиціонер на поверсі, тобто або вмикався у всіх номерах, або — в жодному, сам собі проживаючий температуру регулювати не міг», — обурюється журналістка.