Кремль не заспокоюється: спостерігачі ОБСЄ виявили бiля лiнiї розмежування сім російських «Градів»

16.08.2019
Сторона противника вчергове зірвала домовленості про перемир’я. Обстріли з великокаліберних кулеметів, ручних протитанкових гранатометів, стрілецької зброї та заборонених Мінськими домовленостями мінометів 120-го калібру.
 
 
За минулу добу на донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схiд» збройні формування Російської Федерації та їхні посіпаки вели прицільний вогонь по позиціях наших захисників поблизу населених пунктів Піски, Лебединське, Гнутове, Водяне, Миколаївка. 
 
 
На луганському напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» противник здійснив обстріли позицій Об’єднаних сил поблизу Південного, Новолуганського, Зайцевого, Хутора Вільного. 
 
У результаті обстрілу з заборонених Мінськими домовленостями мінометів 120-го калібру одного з наших опорних пунктів біля Хутора Вільного отримав не сумісні з життям поранення військовослужбовець 72-ї окремої механізованої бригади ЗСУ іменi Чорних запорожців. Це шоста бойова втрата в серпні.
 
Українська сторона спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін зафіксувала підступний обстріл населеного пункту Новолуганське з мінометів 120-го калібру в період iз 18:56 год. до 19:40 год.
 
14 серпня збройними формуваннями Російської Федерації. Встановлено, що вогонь ворог вів з окупованого Байрака. Ввечері того ж дня, близько 19-ї години, російсько-окупаційні війська обстріляли населений пункт Зайцеве з напрямку Гольмівського, застосувавши міни 120-го та 82-го калібру. Стріляли також з автоматичного гранатомета, що також є грубим порушенням оголошеного перемир’я та Мінських домовленостей.
 
Противник використовує час перемир’я для нарощування своїх сил. Спільна моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала на окупованих територіях грубі порушення режиму розміщення важкого озброєння, зокрема, десятки артилерійських установок, розміщених з порушенням лінії відведення.
 
У звіті за 13 серпня зазначено, що у безпосередній близькості до лінії розмежування виявлено 7 реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град» 122 мм, 22 реактивні системи залпового вогню БМ-21 i 2 гаубиці 2А65 «Мста-Б», 152 мм. Спостерігачі також зафіксували важке озброєння, розміщене не поблизу лінії розмежування, але не у визначених для зберігання місцях.
 
На полігонах поблизу Луганська виявлено 16 одиниць артилерії, 5 самохідних гаубиць Д-30 «Лягушка» (122 мм). Поблизу окупованого Луганська також зафіксували 50 танків.