У Португалії страйкують водії бензовозів: уряд оглосив у країні стан енергетичної кризи

14.08.2019
У Португалії страйкують водії бензовозів: уряд оглосив у країні стан енергетичної кризи

На табло заправки — лише нулі, пального тут немає від понеділка.

У Португалії дві тисячі водіїв бензовозів розпочали страйк у понеділок, 12 серпня.
 
 
Напередодні таке рішення ухвалили члени двох профспілок, котрі представляють права перевізників, інформує агенція «Рейтер».
 
 
Це вже обернулося тим, що в Лісабоні та низці інших міст на заправках немає пального.
 
 
Страйк анонсували як безстроковий після того, як перемовини профспілок з Асоціацією національних перевізників товарів (ANTRAM) зазнали поразки. Профспілки наполягали на підвищенні заробітної платні для водіїв та покращенні умов праці.
 
«Страйк триватиме невизначений термін», — заявив голова Національної спілки водіїв, що виконують перевезення небезпечних вантажів (SNMMP), Жорже Кордейру.
 
Водночас речник ANTRAM назвав рішення про страйк «перемогою лідерів профспілок», однак «поразкою для працівників».
 
Уряд соціалістів Португалії під керівництвом прем’єра Антоніо Кошти вже почав готуватися до тривалого страйку, оголосивши в країні стан енергетичної кризи з 23:59 п’ятниці, 10 серпня, і щонайменше по 21 серпня.
 
В країні запроваджено обмеження на продаж бензину: не більше 15 літрів на автомобіль.
 
Попередній страйк перевізників пального відбувся у Португалії у квітні. Тоді акція протесту призвела до дефіциту пального на приблизно двох тисячах заправок і викликала паніку серед автомобілістів.
 
Жертвами ж останнього страйку стали не лише самі португальці, а й закордонні туристи, велетенській навалі яких місцеві мешканці вже й не раді.
 
На автозаправках країни — справжній колапс. Уже на вечір понеділка на третині заправок країни не було пального. Частина португальських водіїв намагається дістатися до сусідньої Іспанії, щоб наповнити баки пальним. Паливна криза кинула країну в хаос, тому португальський уряд у ніч iз понеділка на вівторок запровадив спеціальні заходи проти водіїв бензовозів, вимагаючи їхнього повернення на роботу. Незважаючи на страйк вони зобов’язані забезпечити пальним по­стачальників продовольства, рятувальні служби та громадський транспорт.
 
Якщо ці умови не будуть виконані, страйкарям загрожує кримінальна відповідальність — до двох років позбавлення волі. Такі заходи передбачені в законі про громадянську реквізицію, повідомляє «Євроньюс». Рішення про необхідність застосування цього закону кабінет міністрів затвердив у вівторок, 13 серпня, щоб змусити страйкарів надавати хоча б мінімальний набір послуг.