Вибух в Архангельській області: «Росатом» міг випробовувати крилату ракету з ядерним двигуном

13.08.2019
Вибух в Архангельській області: «Росатом» міг випробовувати крилату ракету з ядерним двигуном

У місті Саров Нижегородської області Росії у понеділок, 12 серпня, відбувся похорон співробітників державної корпорації «Росатом», загиблих під час випробувань на полігоні в Архангельській області.
 
 
У Сарові оголошена дводенна жалоба у зв’язку із загибеллю п’ятьох співробітників Російського федерального ядерного центру — Всеросійського науково-дослідного інституту експериментальної фізики. Із 13:00 11 серпня і до кінця 12 серпня у місті приспущені державні прапори і скасовані розважальні заходи.
 
 
У розпорядженні глави міськадміністрації Олексія Голубєва йдеться, що це пов’язано із загибеллю людей при виконанні завдання державного значення. Якого саме завдання, в тексті не уточнюється.
 
10 серпня російська державна корпорація «Росатом» вперше офіційно визнала, що вибух в Архангельській області 8 серпня стався на установці з джерелом радіації. П’ять співробітників загинули, ще троє зазнали травм і опіків різних ступенів тяжкості.
 
Експерти припускають, що в Білому морі могли проходити випробування крилатої ракети з ядерною енергетичною установкою «Буревісник».
 
Зокрема, американські ядерні експерти підозрюють, що вибух та витік радіації стався під час запуску на півночі Росії крилатої ракети з двигуном на ядерному паливі, повідомляє «Голос Америки».
 
Високопосадовець адміністрації Трампа пригадав Чорнобильську катастрофу, коментуючи агенції «Рейтер» інцидент на військовому полігоні в Росії.
 
«Це нагадує нам низку подій під час Чорнобиля, які ставлять питання про те, чи надає Кремль пріоритетного значення добробуту росіян над утриманням влади та контролю над корупційними потоками», — сказав посадовець агенції.
 
Хоча «Росатом» повідомив, що вибух стався при випробуванні реактивної рідинної установки під час «робіт, пов’язаних з інженерно-технічним супроводом ізотопних джерел живлення», проте американські ядерні фахівці, з якими говорили кореспонденти агенції «Рейтер», стверджують, що «при вибуху ракетних двигунів із рідким паливом не випромінюється радіація».
 
Вони припустили, що могли відбуватись випробування ядерних ракет. Анкіт Панда, старший співробітник Федерації американських учених наголосив: «Ми знаємо, що росіяни працюють над ядерним двигуном для крилатої ракети».
 
Це перше офіційне визнання з боку російської держави, що вибух стався на об’єкті, який міг бути джерелом радіації.
 
Хоча в повідомленні «Росатому» взагалі не вживаються терміни «радіоактивне випромінювання» або «радіація», згадане ізотопне джерело живлення — це генератор, що виробляє електрику з тепла, яке одержують при розпаді радіоактивного палива. Ніяких інших подробиць про місце, час і обставини події в «Росатомі» не наводять.