Бурштином — по кар’єрі: перли Зеленського про боротьбу з незаконним видобутком каменю

13.08.2019
Сьогодні на нараді у Житомирі президент Володимир Зеленський доручив звільнити керівників поліції та Служби безпеки Житомирської області через причетність до схем із незаконного видобутку бурштину. Також він хотів почути прокурора області, але той виявився у відпустці.
 
Проблема незаконного видобутку бурштину загострилася у 2014 році, за даними нинішнього глави держави. Керівник Національної поліції Сергій Князєв доповів, що це — гостра ситуація для Волинської, Житомирської та Рівненської областей.
 
«Ми почнемо працювати по всіх прізвищах у цих трьох областях, щоб вони збирали свої речі і змінили адресу свого існування, змінили країну свого життя. Це буде найм’якший варіант, — сказав Володимир Зеленський. — У цій схемі і Нацполіція, і Служба безпеки, і таке інше. У Житомирській області, я так розумію, Олевський і Овруць­кий райони. Керівників райвідділів поліції я дуже прошу звільнити».
 
Сергій Князєв відповів: «Зробимо». А із зали додали, що проблема є і в Коростенському районі. 
 
Начальник поліції області відповів, що викрили начальника Олеського району,  та й загалом результати діяльності за останні 3 роки покращилися: «Ми майже припинили масовий видобуток. Зупинити практично нереально, бо треба дуже великі сили».
 
«Я вам не вірю, — перервав його Володимир Зеленський. — Я буду говорити з керівником. Я теж вам рекомендую дуже покинути свою посаду. Я буду говорити з паном Князєвим. За 4 роки ви кажете, ви припинили, — а в нас є економічні висновки, що ви тут припинили, хто припинив. Знаючи, що ми прилітаємо, припинили. Ну і про польську біржу — окремо, якщо хочете, послухайте... Може, ви й нормальна людина і у схемі не були, але ви не можете нічого зробити з піратами бурштиновими».
 
«Служба безпеки теж у цій схемі», — впевнений президент. Відповідь, що управління працює і вилучило понад 13 тонн бурштину, Володимира Зеленського не задовольнила.
 
Він зреагував: «Ми змінимо голову Служби безпеки в Житомирській області. Я хотів би, щоб Іван Геннадійович Баканов (в.о. голови СБУ. — Ред.) розглянув іншу кандидатуру».
 
Щоправда, лише звільненнями давню корупційну проблему не  ліквідуєш.