Течуть чорні води: оприлюднено топ-100 підприємств-забруднювачів водойм

13.08.2019
Течуть чорні води: оприлюднено топ-100 підприємств-забруднювачів водойм

Майже дві третини підприємств, що ввійшли до антирейтингу топ-100 найзлісніших забруднювачів водойм, розташовані на території п’яти областей: у Дніпропетровській — 24, у Донецькій — 19, у Львівській — 7, у Харківській — 7, у Луганській — 6.

Стали відомі підприємства, які рекордно забруднюють води України. Топ-100 найбільших підприємств-забруднювачів, які знищують українські водойми, оприлюднило Держводагентство водних ресурсів.
 
Цей перелік сформований на підставі даних державного обліку водокористування за результатами поданої суб’єктами господарювання звітності про використання води в 2018 році.
 
До переліку забруднювачів увійшли підприємства, які скидають у природні водні об’єкти стічні води без очищення або після очисних споруд і якість яких не відповідає встановленим у дозволах на спеціальне водокористування гранично допустимим скидам, наголошують у Держводагентстві. 
 
Серед «лідерів» брудної води — «АК «Київводоканал», «Меткомбiнат «Азовсталь», «Днiпровський меткомбінат» із міста Кам’янське, «Запорiжсталь», «Днiпроводоканал», ТОВ ВКФ «Найс» із міста Днiпро, «Львiвводоканал», «Миколаївводоканал», фiлiя ПРУВОКС ПАТ «ДТЕК  Павлоградвугiлля», «Чернiгiвводоканал».
 
Майже дві третини підприємств, що ввійшли до антирейтингу, розташовані на території 5 областей: у Дніпропетровській — 24, у Донецькій — 19, у Львівській — 7, у Харківській — 7, у Луганській — 6.
 
Загалом в Україні 539 підприємств, що скидають забруднені стічні води у наші водойми, а загальний обсяг викидів таких вод — 952 млн куб. м.
 
Із них 918,6 млн куб м скидають підприємства, що ввійшли до антирейтингу. Найбільше підприємств-забруднювачів належить до комунальної галузі — 74, промисловості — 18, третина з яких — це підприємства чорної металургії.
 
Дані щодо скидання забруднених стічних вод передаються для відповідного реагування Держекоінспекції та Мінприроди, наголошують у Держводагентстві.