Матч-відповідь голландського «АЗ» проти «Маріуполя» може відбутися на нейтральному полі

13.08.2019
Матч-відповідь голландського «АЗ» проти «Маріуполя» може відбутися на нейтральному полі

Зберігши в першому поєдинку проти «АЗ» свої володіння «на замку», голкіпер «Маріуполя» Рустам Худжамов не поспішає радіти, закликаючи партнерів готуватися до повторної битви. (Фото з сайту fcmariupol.com.)

Обидва українські клуби, котрі намагаються подолати кваліфікацію Ліги Європи, — «Зоря» та «Маріуполь» — внічию зіграли свої перші поєдинки третього раунду відбору.
 
 
Хоч і не перемогли, проте й луганчани й приазовці досягли важливого в цих матчах результату: підопічні Віктора Скрипника забили у ворота ЦСКА з Софії гостьовий гол.
 
 
Водночас хлопці Олександра Бабича, граючи проти голландського «Алкмару» в Одесі, зуміли зберегти свої володіння в недоторканності.
 
«Дуже задоволений нічиєю з ЦСКА. Були помилки, але ми змогли зібратися після пропущеного голу й зрівняти рахунок», — відзначив очільник «Зорі».
 
За словами Скрипника, в Софії команди зіграли лише перший тайм протистояння. Доля ж матчу має вирішитися в Запоріжжі.
 
Відзначимо, що на початку року у футбольному світі активно обговорювалася можливість скасування Європейським футбольним союзом правила виїзного голу. 
 
Мовляв, у нинішніх реаліях забити м’яч на виїзді значно простіше, ніж раніше. Однак, обговоривши дану ініціативу на своєму лютневому виконкомі, в УЕФА так і не наважилися відмовитися від існуючої з 1965 року норми.
 
Раз так, то дещо більше шансів на успіх перед повторним поєдинком з «Алкмаром» матиме «Маріуполь», котрому для подолання голландського бар’єра вистачить і результативної нічиєї.
 
Якщо «Зорю» у матчі-відповіді з болгарським ЦСКА влаштує й «суха мирова», то маріупольцям для продовження своїх виступів на євроарені потрібно буде забивати.
 
Водночас їхніх суперників із «АЗ» напередодні повторного поєдинку з українським колективом більше непокоїть стан їхньої арени, на котрій минулого «уїк-енду» після проходження над Голландією урагану знесло частину даху. На щастя, під час буревію на стадіоні нікого не було, тож від аварії ніхто не постраждав.
 
Проте в Алкмарі за наслідками інциденту розпочалася службова перевірка, адже в місці, де відбулося падіння даху, були встановлені сонячні батареї, котрі могли додатково обтяжити конструкцію.
Водночас з цим керівництво «АЗ» розглядає можливість проведення матчу з «Маріуполем» на іншій арені.
 
«Як тільки-но буде визначеність — вони зв’яжуться з нами. Думаю, мова йде про перенесення матчу на інший стадіон. — відзначив віце-президент «Маріуполя» Андрій Санін. — Якщо ж так станеться, то вони будуть грати на нейтральному полі, як і ми».
 
Зауважимо, що Європейський футбольний союз так і не дозволив приазовцям проводити єврокубкові матчі в рідному місці. «Думаю, Маріуполь заслужив побачити Лігу Європи.
 
Але зі зрозумілих причин ми не можемо грати в нашому місті», — перед стартом нового євросезону наголосив очільник приазовців Олександр Бабич.
 
Проте, не виключено, що після форс-мажору, котрий стався на стадіоні в Алкмарі, «АЗ» та «Маріуполь» опинилися в рівних умовах, і у голландського колективу не буде очевидної переваги свого майданчика.
 
Зауважимо, що можливості грати в рідному місті позбавлена й «Зоря», проте «Славутич-арена» в Запоріжжі вже давно стала для луганчан другою домівкою. 

ТАБЛО

Ліга Європи. Третій кваліфікаційний раунд. Перші матчі. ЦСКА (Болгарія) — «Зоря» (Україна) 1:1 (Да Сильва, 13 — Юрченко, 45), «Маріуполь» — «АЗ» (Голландія) — 0:0.