Пішла з молотка колишня держдача Хрущова й Брежнєва на узбережжі Чорного моря

09.08.2019
Пішла з молотка колишня держдача Хрущова й Брежнєва на узбережжі Чорного моря

Не своє не шкода й продати. (Фото з сайта qha.com.ua.)

  В анексованому Росією Криму цього тижня, 7 серпня, влада за 1,2 млрд рублів продала знамениту держдачу «Гліцинія» в населеному пункті Нижня Ореанда, що під Ялтою.
 
 
Про це повідомила ЗМІ «міністр» майнових та земельних відносин захопленого країною-агресором півострова Ганнна Анюхіна.
 
 
Пояснивши, що гроші від продажу поповнять прибуткову частину бюджету. Але покупця чиновниця не «здала», лише заявила: «...поки юридичну особу не можу назвати». 
 
Востаннє у Криму плани щодо продажу «Гліцинії» обговорювали цьогоріч у березні на засіданні «держради» півострова.
 
Наразі цей «ласий шматочок» на березі Чорного моря є пансіонатом, корпуси якого розташовані в прекрасному парку-пам’ятці садово-паркового мистецтва, на території ботанічного заказника «Південнобережні Діброви» площею в 27 га.
 
Має колишня урядова дача і власний 700-метровий пляж, а з її території відкривається чудовий краєвид — панорама Ялтинської затоки з горою Аю-Даг.
 
Нагадаємо, що «Гліцинія» була збудована ще в 1955 році для першої особи СРСР Микити Хрущова (відпочивав тут і «уславлений воєначальник» Климент Ворошилов), а згодом використовувалася його наступниками — генеральними секретарями ЦК КПРС Леонідом Брежнєвим та Юрієм Андроповим. 
 
Улітку 1985 року першу свою відпустку в новій «ролі» генсека СРСР провів тут і Михайло Горбачов. А з 1989 року, після будівництва держдачі в Форосі, «Глiцинія» залишалася закритою оздоровницею. 
 
За незалежної України до 1997 року пансіонат «Глiцинія» перебував на балансі санаторію Верховної Ради «Нижня Ореанда». Потім його передали податковій адміністрації, а в 2004 році Кабмін, який очолював Віктор Янукович, перевів «Гліцинію» у підпорядкування Державному управлінню справами (ДУС), яким тоді керував Ігор Бакай. Згодом пансіонат було закріплено за «Міжнародним центром «Артек», незважаючи на відстань між ними 40 км.
 
Додамо, що одразу після окупації Криму колишня президентська дача №1 «Глiцинія», що належала ДУС президента України, була передана кримському підрозділу Федеральної служби охорони РФ. А санаторій «Нижня Ореанда», де раніше відпочивали українські нардепи, і Юсуповський палац у Кореізі — перейшли під крило управління справами президента РФ.