«Побалакають — і відпускають»: як рупори Кремля розповідають про розправу над протестувальниками у Москві

09.08.2019
«Побалакають — і відпускають»: як рупори Кремля розповідають про розправу над протестувальниками у Москві

(Малюнок Івана МИКОЛАЙЧУКА.)

Проклинаючи на всі лади мітинги, що пройшли у Москві на захист знехтуваних виборчкомом кандидатів до міської Думи, вони плямують організаторів мітингів за те, що в них, окрім корінних москвичів, брали участь жителі Підмосков’я та сусідніх областей РФ.
 
 
Це розцінювалось майже як кримінал: мовляв, протестували не столичні жителі, а найняті сторонні люди. 
 
 
Узагалі-то це внутрішня справа самих росіян і, кажучи словами поета С.Щипачова, «я бы не завел и разговора, обошел бы вас за полверсты», якби не одна обставина, що вкотре  викриває махрове лицемірство російських пропагандистів.
 
Бачте, їм не подобається, що мирно протестувати проти свавілля влади приїхали люди з ближніх до Москви міст. І підноситься це так, начебто цей народ зовсім і не росіяни, і не мають ніяких стосунків до московських справ.
 
Але ж будь-якому мешканцю чи то Митищ, чи Любавино, та й усіх інших поселень відомо, що все їхнє буття на 80 відсотків залежить від Москви та прихильності столичної влади. Чому вони повинні мовчки дивитися, що їх очікує?..
 
Тут мимоволі, як живі, пригадуються події 2014 року в Криму та на Донбасі, де криваву (на відміну від московських мітингів) бучу заварили люди не з сусідніх міст, а з цілком чужої нам країни Росії. За міркуванням кремлівських політологів, їм можна, а от жителів Підмосков’я столичне життя не стосується. 
 
І сьогодні пропагандисти зразка Соловйова чи Скабеєвої таврують Україну, коли дізнаються, що у лавах ЗСУ є люди іноземного походження. А те, що бойовиками «ДНР» та «ЛНР» керують російські офіцери, стріляють російські снайпери — то нічого, то абсолютно припустимо.
 
Стосовно ж мітингів, один політолог добалакався до того, що у Москві з учасниками протестних зібрань поводяться, наче в інституті шляхетних дівчат, тодi як у Парижі, Нью-Йорку, в інших містах світу їх труять газами, вибивають зуби, піддають іншим знущанням. А от у Росії, мовляв, їх привозять до поліцейського відділку, побалакають — і відпускають чи не з сувенірами.
 
Істинно — є брехня, є велика брехня, і є російська пропаганда.