Батько одного із загиблих морських піхотинців: Зеленському«Ти, верховний, закликаєш їх просто не стріляти?»

09.08.2019
Як уже повiдомляла «УМ», внаслідок ворожих обстрілів четверо наших героїв отримали поранення, несумісні з життям.
 
Наймолодшому військовому, який загинув унаслідок обстрілу, було 20 років. Матрос Владислав Рак народився 1998 року в селищi Козелець на Чернігівщині.
 
У підрозділі морської піхоти служив гранатометником.
 
Серед загиблих також старший матрос Олександр Шарко, солдат Сергій Шандра i матрос Василь Курдов із 36-ї окремої бригади морської піхоти ВМС Збройних сил України.
 
Загиблим українцям було від 20 до 31 року. У Міністерстві оборони зазначили, що всі загинули в результаті «двох російсько-окупаційних обстрілів».
 
Після загибелі військових до президента звернувся міністр інфраструктури Володимир Омелян. На своїй сторінці у «Фейсбуцi» він нагадав главі держави, що цю подію ніяк не можна назвати «інцидентом», адже Росія вкотре здійснила акт агресії проти України.
 
Саме тому, впевнений Омелян, верховний головнокомандувач має кинути всі сили на боротьбу з окупантом: «Перемир’я неможливе, шанс для України тільки в перемозі. Не очікуйте, що Вашингтон, Брюссель, Париж чи Берлін переможуть за вас. Це наша справа, у якій вони, а не ми — помічники. Атакуйте! Бийте їх по всіх фронтах: дипломатичному, політичному, економічному, культурному, релігійному, мовному, військовому. Наступайте, не мовчіть і не забороняйте вогонь. Доля дала вам можливість і велику відповідальність. І саме ви вирішуєте, з ким ви: з нами або з ними», — заявив Омелян. 
 
У свою чергу, президент Володимир Зеленський не мовчав, і вже наступного дня повідомив, що «хлібне перемир’я» тривало всього 17 днів».
 
«Сьогоднішній інцидент спрямований на підрив не тільки цього перемир’я, а й переговорного процесу в цілому», — написав він у своєму «Фейсбуцi». Він запевнив, що Україна «щиро хоче миру».
 
«Саме тому я закликаю лідерів країн-учасниць Нормандського переговорного формату — Еммануеля Макрона, Ангелу Меркель i Володимира Путіна — якомога швидше зібратися для відновлення перемовин», — написав президент України. 
 
Згодом під час свого брифінгу він зазначив, що провів телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним.
 
«Я зателефонував і сказав, що це нас не наближає до миру. Дуже вас прошу вплинути на ту сторону, щоб вони припинили вбивства наших людей», — зазначив президент України. 
 
На сайті Офісу президента також зазначається, що під час розмови президентів iшлося і про важливість діалогу в рамках Тристоронньої контактної групи.
 
При цьому Володимир Зеленський підкреслив, що захищатиме права всіх українців, незалежно від того, де вони перебувають, «і для цього немає необхідності вносити зміни до Конституції України». Ймовірно, президент мав на увазі зміни до Конституції про «особливий статус Донбасу».
 
Водночас на офіційному сайті президента Росії йдеться, що під час розмови сторони акцентували увагу на важливості дотримання перемир’я вiд 21 липня і «домовилися активізувати роботи пiсля повернення утримуваних осіб».
 
Президент Росії підкреслив, що для деескалації конфлікту необхідно, перш за все, виключити подальші обстріли... українськими військовими населених пунктів Донбасу, що, за словами агресора Путіна, призводять до жертв серед мирного населення.
 
Окрім цього, у Кремлі зазначили, що для миру на Донбасі необхідно не забувати про Мінські домовленості, включаючи юридичні аспекти надання «ДНР» і «ЛНР» особливого статусу.
 
«У цьому контексті наголошено на необхідності конструктивного діалогу між сторонами, в тому числі в рамках мінської Контактної групи. Домовлено про активізацію роботи пiсля повернення утримуваних осіб. Обговорювали перспективи взаємодії в «нормандському форматі», — заявили в Кремлі.
 
Перед візитом до Туреччини президент Володимир Зеленський заявив, що планує провести телефонні розмови з президентом Франції Еммануелем Макроном i канцлером Німеччини Ангелою Меркель.
 
Не довелося довго чекати офіційної відповіді з Парижа. Там заявили, що президент Франції Еммануель Макрон 19 серпня обговорить iз президентом Росії Володимиром Путіним роботу в «нормандському форматі» для досягнення конкретних результатів на Донбасі.
 
«Президент Республіки запевнив у повній мобілізації Франції для досягнення конкретних результатів у короткостроковій перспективі в рамках «нормандського формату». Він сказав, що це питання буде включено до порядку денного його переговорів iз президентом Російської Федерації 19 серпня», — йдеться у повідомленні Єлисейського палацу.
 
У свою чергу, в Німеччині не надали конкретних відповідей стосовно зустрічі в «нормандському форматі». «Ви знаєте, який важливий «нормандський формат». Переговори йдуть по­стійно, але про плани зустрічі я поки не можу повідомити», — зазначив представник уряду Німеччини Ульріке Деммер. 
 
Раніше повідомлялося, що з 21 липня в зоні бойових дій на Донбасі почався режим перемир’я по всій лінії зіткнення — про це сторони домовилися під час переговорів у Мінську. За 11 місяців минулого року бойові втрати української армії на Донбасі становили 110 бійців. Ще 776 військовослужбовців було поранено в боях.
 
Тим часом батько загиблого морпіха написав досить емоційного листа до Володимира Зеленського, в якому закликав президента подивитися в очі батькам загиблих воїнів і діяти, а не складати зброю: «Четверо загиблих! За раз! Загиблих на тлі ваших слів про «припинити стріляти», «поговоримо про російську мову Донбасу», «знімемо блокаду». Хлопці цього першого Феодосійського батальйону морської піхоти — крайні серед українських військових частин Криму, які не здалися російським окупантам. Вони вийшли в Україну помститися і перемогти! Повернути Луганськ, Донецьк, Крим, Севастополь, рідну Феодосію! Ти, верховний, закликаєш їх просто не стріляти?» — написав батько одного із загиблих.