У Красноярському краї РФ злетів у повітрі склад боєприпасів

07.08.2019
У Красноярському краї РФ злетів у повітрі склад боєприпасів

Із 20-кілометрової зони поблизу складів відселено всіх мешканців.

Услід за Україною та Казахстаном вибухи на військових складах пролунали й у Росії.
 
 
У понеділок, 5 серпня, в Ачинському районі Красноярського краю сталася пожежа на військовому арсеналі, що спричинило детонацію снарядів.
 
 
Через це в регіоні був запроваджений режим надзвичайної ситуації.
 
 
Внаслідок інциденту 12 осіб були доправлені до лікарень iз пораненнями, четверо з них — військовослужбовці.
 
Джерело у МНС Росії повідомило про одного загиблого військового, але в міноборони Росії цю інформацію спростували. 
 
За даними ТАСС, пожежа охопила два майданчики, на яких зберігалися 25 тис. боєприпасів, утім інші джерела зазначають, що на складі — до 40 тис. боєприпасів. Джерело агенції ТАСС стверджує, що осколки від снарядів розліталися на відстань до 15 кілометрів. 
 
У населених пунктах у радіусі 20 кілометрів через надзвичайну ситуацію було оголошено евакуацію, загалом відселено 11 тисяч людей. 
 
Пожежні команди почали гасити пожежу на складі боєприпасів лише у вівторок, 6 серпня, коли припинились вибухи. Про це повідомила місцева адміністрація Красноярського краю Росії.
 
«Близько двох годин тому ми ще чули вибухи. Зараз уже ні. Вибухи зупинилися», — повідомили вчора в адміністрації.
 
Проте евакуйованим мешканцям у вівторок зранку ще не дозволяли повертатися до своїх домівок, адже внаслідок вибухів снаряди, що не здетонували, могли розлетітися далеко за межі складів, тому територія лиха може бути небезпечною для цивільних. Незважаючи на заборону, місцеві почали самовільно повертися додому, адже побоюються мародерства. 
 
Заступник міністра оборони Росії, генерал армії Дмитро Булгаков уже назвав попередню причину пожежі на складі в Ачинському районі, повідомляє РІА «Новості».
 
Це, за його словами, людський чинник.
 
«Точніше скажуть слідчі органи та прокуратура», — сказав він. І додав, що арсенал буде розформований. 
 
Учора губернатор Красноярского краю Олександр Усс уточнив, що після вибуху боєприпасів на військовому складі поблизу Ачинська одна людина зникла безвісти. За його словами, йдеться про цивільну особу. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Основною причиною пожеж у Сибіру називають необережне поводження з вогнем. Про це повідомляє ТАСС iз посиланням на МНС Росії. За словами представника відомства, авіарозвідка показала, що більшість джерел загорання розташовані поблизу доріг.
 
«Це дає підстави припустити, що основною причиною виникнення природних пожеж стало необережне поводження людини з вогнем», — кажуть у МНС.
 
Раніше, нагадаємо, чиновники називали причиною пожеж аномально спекотну погоду і сухі грози (з блискавкою, але без дощу). Як повідомляє російське «надзвичайне» відомство, за минулий тиждень площу пожеж удалося скоротити на 25 відсотків, або на 1 мільйон гектарів.
 
Наразі площа активного горіння становить близько 57 тисяч гектарів, зазначає «Лента.ру». До гасіння залучені понад 4 тисячі людей і 400 одиниць техніки.