Нові правила від Зекоманди: українцям загрожує погодинна подача води і холодні батареї взимку

07.08.2019
Кінець епохи бідності, обіцяний новою владою, вочевидь настане ще не скоро для пересічного українця.
 
 
Одним із «сюрпризів», про які нещодавно повідомила Асоціація водоканалів України, стало запровадження з 1 липня нової моделі ринку електроенергії, і як результат — миттєве здорожчання електроенергії для підприємств на 25%, що стало критичним для галузей водопостачання та теплопостачання.
 
 
За принципом доміно рано чи пізно все це вдарить по наших із вами гаманцях.
 
Щоправда, Нацкомісія, котра здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг і регулює діяльність 100 водоканалів України, збільшивши тариф на електроенергію, поки що не підняла тарифи на водопостачання та водовідведення для населення, але ж iще «не вечір».
 
Через ці новації регулятора лише за липень водоканали зазнали збитків у розмірі близько 200 млн гривень. І основною їх причиною стало встановлення нового тарифу на передачу електроенергії, який зріс майже на 600% (із 6 до 37 копійок за кВт). 
 
Тож днями в Укрінформі відбулася пресконференція незадоволених «водоканальників».
 
«У діях Національної комісії вбачаються ознаки статті 219 кримінального кодексу України — зумисне доведення до банкрутства великої групи комунальних підприємств. Через несвоєчасне регулювання вартості комунальних послуг і постійне здорожчання електроенергії сьогодні 100% водоканалів мають шалені збитки. За це хтось має відповісти», — заявила віцепрезидент Асоціації «Укрводоканалекологія» Ольга Бабій.
 
Варто наголосити, що водоканали та теплопостачальні підприємства не перебувають у державній власності, а належать містам. І, щоб не допустити припинення їхньої роботи, міська влада дотує підприємства з місцевих бюджетів, але робити це постійно просто неможливо.
 
До того ж нові правила передбачають, що всі підприємства мають надавати передоплату за електроенергію. Якщо в липні водоканали ще змогли назбирати кошти для авансових платежів, то грошей на передоплату в серпні підприємства вже не мають.
 
«Нас змушують сплачувати авансом за електроенергію, натомість ми не маємо права брати гроші зі споживачів наперед, бо це заборонено законодавством. Складається враження, що цей ринок ввели спеціально для приватних енергокомпаній, щоб вони продовжували отримувати свої надприбутки, — додає президент асоціації «Теплокомуненерго» Арсентій Блащук. — Із 2016 року регулятор завдав галузі теплопостачання збитків на 19 мільярдів гривень».
 
«Ми хочемо попередити: з 20 серпня деякі міста вимушені будуть перейти на погодинну подачу води, щоб скоротити витрати на електроенергію. Якщо ж ситуація не буде вирішена шляхом законодавчого корегування, водоканали відключатимуть від електропостачання. Припинення водопостачання та водовідведення матиме непередбачувані техногенні та екологічні наслідки для міст України», — продовжує Ольга Бабій.
 
Як зазначили водопостачальники, якщо питання не буде вирішено комплексно до жовтня, то відключення водоканалів від електрики призведе також до неможливості здійснювати теплопостачання в населених пунктах країни.
 
Тож асоціація «Укрводоканалекологія» вбачає лише два можливі шляхи у розв’язаннi цього гордієвого вузла: збільшити тарифи на водопостачання та водовідведення, а також теплопостачання на 20%; або ж дозволити водоканалам i теплопостачальним підприємствам купувати електроенергію за ціною 1,68 грн.
 
В асоціації поскаржилися, що до сьогодні на жодне звернення до Нацкомісії відповіді не було, тому регулятор врешті повинен публічно пояснити, що має намір робити.
 
Також асоціація «Укрводоканалекологія» звернулася до прокуратури, СБУ, Ради національної безпеки і оборони України, офісу президента та Кабінету Міністрів із проханням терміново втрутитись у цю непросту ситуацію.
 
Додамо, що у Львові погодинне постачання води практикується вже не один рік і нічого — люди звикли...