Італійські «привиди» в зоні ООС: чому іноземці їдуть на Донбас вбивати українців

07.08.2019
Італійські «привиди» в зоні ООС: чому іноземці їдуть на Донбас вбивати українців

Перші італійські найманці на Донбасі з «народним губернатором» Павлом Губарєвим.

Підрозділи поліції Донецької та Луганської областей зібрали вичерпні матеріали, які викривають злочинну діяльність трьох найманців з Італії, які за грошову винагороду скоювали злочини проти народу України.

 

Про це повідомляв 16 червня заступник глави Нацполіції  В’ячеслав Аброськін.

 

Іноземцям, за словами посадовця, тоді було оголошено підозру за участь у незаконних терористичних формуваннях.

 

Це офіційне підтвердження того, що у новітній російсько-українській війні на сході України на боці терористів воюють італійці. Чому, скільки і яке покарання за це можуть отримати?

«Інтернаціональні бригади» бойовиків

Є декілька типів іноземців, що беруть участь у війні: від волонтерів — до чоловіків та жінок, які одержують платню, від незалежних бойовиків до професійних військових. Таку інформацію підтверджували представники робочих груп в Україні міжнародних організацій, зокрема ООН.
Ще у лютому 2015-го уряд Італії ухвалив рішення щодо змін у законодавстві, які стосувалися посилення заходів боротьби з тероризмом. Зокрема, збільшені терміни покарання за причетність до екстремістської і терористичної діяльності. Кримінальним злочином стає не тільки вербування бойовиків, а й участь у бойових діях на боці терористів. Покарання за цей злочин — шість років ув’язнення.
 
Утім, незважаючи на це, кількість італійських громадян, які воюють в Україні на боці терористів так званих «Л/ДНР», не зменшується. Мотивація участі громадян Італії у війні на Донбасі різноманітна: від ідеологічних та політичних міркувань і до фінансової винагороди.
 
Ще на початку червня 2014 року в окупований Донецьк прибули перші громадяни Італії — представники організації Millennium. Лука Пінтауді і Ораціо Марія Гнерре позували з італійським триколором на тлі прапора «Новоросії» в компанії з «народним губернатором» Павлом Губарєвим.
 
20 червня 2014 року самопроголошений «прем’єр-міністр» Олександр Бородай заявив про те, що терористи «ДНР» «готові прийняти на службу добровольців з усіх без винятку країн Європи, Америки, Азії та Африки». Фактично з цього моменту бере початок формування у лавах терористів так званих «інтернаціональних бригад», кістяк яких, за задумом російських кураторів, мають скласти громадяни іноземних держав.
 
Із цього моменту аналітичний відділ української громадської ініціативи «Права Справа» починає збір та аналіз інформації, пов’язаної з діяльністю на території окупованих районів Луганської і Донецької областей іноземних громадян, які воюють на боці терористів «Л/ДНР», або без узгодження з українською стороною перебувають на окупованій території сходу України.
Так, 28 листопада 2014 року пресслужба «парламенту Новоросії» повідомляла про прибуття в окупований Донецьк громадянина Італії Луїджі Фрау. На пресконференції він розповів, що має досвід поводження зі зброєю і готовий встати на захист «ДНР». «Я маю намір розділити з народом Донбасу всі тяготи. Якщо потрібно буде взяти до рук зброю — я готовий до цього. Я готовий іти захищати братній народ», — сказав італієць.
 
В окупованому Донецьку встиг «засвітитися» і Вітторіо Нікола Ранджелоні, 1991 року народження, уродженець Лекко. Він позиціонує себе як кореспондент новин компанії «LNR Сегодня». «Я зрозумів, що міліція не відчувала браку в бойовиках. Водночас була величезна інформаційна прогалина у висвітленні того, що відбувається насправді тут», — розповідав Ранджелоні. Саме за інформаційний супровід дій терористів «ДНР» Вітторіо отримав від ватажка цієї «народної республіки» Захарченка бойовий ніж.
 
Нагадаємо, 24 листопада 2015 року в окупованому Донецьку без узгодження з українською стороною перебувала з візитом группа італійських політиків. Під час візиту члени делегації мали низку зустрічей із ватажками бойовиків «ДНР».
 
До складу італійської делегації входили: Гуалтьеро Мацці, заступник президента провінції Верона, керівник партії «Ліга Півночі»; Віто Коменчіні, національний координатор «Руху молодих паданців Венето», радник мерії Верони, член правління «Комітету Незалежної Венеції» Палмаріно Дзокателлі, президент «Комітету Незалежної Венето», віце-президент Культурної асоціації «Венето—Росія», національний секретар Вільної профспілки; Едоардо Рубіні, президент культурної Асоціації «Європа області Венето», заступник президента «Комітету незалежного Венето» та Елізео Бертолазо, аналітик із геополітики в Інституті вищих геополітичних досліджень і суміжних наук, член Асоціації «Італія—Росія».

Клара украла... правду

Ще з 2016 року на території окупованих районів Донецької області почало діяти представництво організації «Координаційний центр антифашистської України», яке очолює громадянка Італії Клара Стателло, що сповідує комуністичну ідеологію. Співробітники центру організовують протестні акції і конференції на підтримку так званих «Л/ДНР», а глибинна суть діяльності — репресивна налаштованість проти незгодних із сепаратистами і російськими ставлениками, які незаконно «новый мир строят» на сході України.
 
У квітні того ж 2016 року депутат парламенту Венеції від партії «Ліга Півночі» Стефано Вальдегамбері, автор резолюції № 15 «Про визнання права кримчан на самовизначення», і сенатор Паола де Пін без узго­дження з українською стороною перебували на території анексованого РФ Криму, де брали участь у роботі Ялтинського економічного форуму.
 
У травні 2017 року без узгодження з українською стороною в окупованому Луганську 
перебували лідер відділення компартії в Римі Вінченцо Беллантоні 
та мер міста Сантоменна Максімміліано Воза.
Фото з відкритих джерел.
 
А вже у вересні на території окупованих районів Луганської області перебувала італійська журналістка Олена Барлоцарі, яка не повідомляла про свій візит українські органи, які контролюють перетин кордонів. Так само депутат регіональної ради П’ємонт Мауріціо Марроне відвідав окуповані проросійськими бойовиками населені пункти Хрящувате, Новосвітлівка, Краснодон і Луганськ. Під час пресконференції в окупованому Луганську він заявив, що хоче відкрити в П’ємонті представництво «ЛНР», яке буде діяти на громадських засадах. Обоє, підкреслимо, у законом визначеному порядку не узгоджували поїздки з українською стороною. (І далі називатимемо візитерів, які проігнорували норми українського і міжнародного права при в’їзді на окуповану територію або захоплену сепаратистами).
 
Щедрим на прибічників «русского міра» в Україні із країни «чобітка» був і жовтень 2016-го. На Покрову, у День захисників України, 14 жовтня без узгодження з українською стороною на території окупованих районів Донецької області перебувала група громадян Італії, а саме: Alberto Andreotti, Marco Raskol’nikov Fantin, Andrea Franchi та Marcello Berera. Ці синьйори безпечно почувалися у місцях постійної дислокації терористів «ДНР» із батальйону «Спарта». 
 
А 3-10 жовтня на території окупованих районів Луганської області у складі делегації так званих «міжнародних спостерігачів» перебував громадянин Італії, уродженець міста Сассарі Ріккардо Сотгіа, який є прихильником комуністичної ідеології. Крім участі у так званому «праймеріз», громадянин Італії був помічений в Алчевську, в місцях постійної дислокації терористів «ЛНР» з угруповання «Привид». 
 
У період із 23 по 26 листопада 2016 року без узгодження з українською стороною на території тимчасово окупованих районів Луганської і Донецької областей перебувала з візитом група підприємців з італійської області Венето. До складу цієї італійської делегації увійшли: Джанматтео Феррарі, віце-президент Культурної асоціації «Ломбардія — Росія»; Лука Бертоні, секретар Культурної асоціації «Ломбардія — Росія»; Едді Томат — працює у сферах поновлюваних джерел енергії, будівництва та інфраструктури, обладнання для промислових підприємств, промислових холодильних установок для зберігання харчових продуктів і процесів з регульованої температури; Лусіо Кьявегато та Паола Пасетто — меблева промисловість; Лоріс Ферро — електронна промисловість, промислове світлодіодне освітлення, вуличне освітлення, домашня автоматизація; Марко Даніеле — торгівля продовольчими товарами та винами. 
 
Наприкінці 2016 року, у грудні, на тимчасово окупованій території Луганської області, перебувала італійська делегація у складі журналіста міжнародного інформаційного агентства DONi News Вітторіо Ранджелоні та фотографа італійського видання Parallelozero Бергамаші Місон.
 
Далі — ще «цікавіше». 7 лютого 2017 року депутат парламенту Італії Акілле Тотара передав прем’єр-міністру Італії Паоло Джентоліні «звернення» ватажків «народних рад» «ЛДНР» щодо мирного врегулювання ситуації і припинення війни на Донбасі. А серед «почесних гостей» святкування «дня усіх трудящих» в окупованому проросійськими бойовиками Луганську була депутатка Європарламенту від Італії Елеонора Форенца, що представляє «Партію комуністичного відродження».
 
У Європарламенті вона входить до фракції «Європейські об’єднані ліві/Ліво-зелені Півночі». Ще тоді, 1-3 травня 2017-го, у Луганську гостювали у сепаратистів лідер відділення компартії в Римі Вінченцо Беллантоні та мер міста Сантоменна Максімміліано Воза.

Військова спеціалізація — снайпер...

Чимало громадян Італії на території окупованих районів Донбасу беруть безпосередню участь у боях на боці терористів із так званих «Л/ДНР».
 
За даними Inform Napalm, волонтерського проекту з інформування широкої аудиторії про російсько-терористичну агресію проти України, на території Італії, місто Турин, — одна з основних точок вербування «добровольців» на охоплений війною схід України. «Донбаський міжнародний форум» та група Interunit — це організації, які дієво заохочують громадян Італії для участі у бойових діях у лавах терористів «Л/ДНР». За інформацією ЗМІ, ці об’єднання на території Італії патронують проросійські «праві» партії — «Ліга Півночі» і «Брати Італії».
 
Нагадаємо ще, серія поліцейських рейдів у рамках розслідування справи італійських праворадикалів i неонацистів, які надавали підтримку бойовикам на Донбасі чи самі брали участь у бойових діях на боці проросійських сепаратистів, відбулася в Турині, Мілані та інших містах Італії нещодавно, у середині липня. Правоохоронці тоді  затримали трьох осіб; а поряд із виявленою традиційною зброєю, великою кількістю неонацистської символіки та пропагандистських матеріалів віднайшли, за повідомленням Бі-Бі-Сі, навіть боєздатну керовану ракету класу «повітря-повітря». А на початку липня цьогоріч суд міста Генуя  визнав винними трьох  чоловіків, які воювали на боці бойовиків у Донецькій i Луганській областях. Двоє з них — італієць Антоніо Катальдо та народжений в Албанії Олсі Крутані — проведуть за ґратами 2 роки і 8 місяців. Третього, громадянина Молдови Володимира Врбітчі, засудили до 1 року і 4 місяців в’язниці.
 
Серед громадян Італії, що беруть безпосередню участь у бойових діях проти ЗСУ у лавах терористів «Л/ДНР», варто відзначити Антоніо Катальдо, уродженця Кьюзано-ді — Сан-Доменіко, провінція Авелліно. У 2009 році він починав навчання в Росії і Казахстані, за його ж словами, а потім працював в області безпеки і розвідки в різних частинах світу: Панама, Дубай, Бейрут, Туніс і багатьох інших країнах. Снайпер. Нагороджений двома орденами так званої «ЛНР». Утім він публічно переконує: «Я не терорист. Я нікому не відрубував голову. Я не зробив нічого поганого, приїхавши сюди, щоб допомогти населенню».
 
Третього серпня 2015 року на ютуб-каналі news-front.info Вадимом Канделінським було оприлюднено інтерв’ю з бійцем 1 МСБ «ДНР», «добровольцем» з Італії — Володимиром Вербицьким, бойовиком на псевдо «Парма», яке виказує його попереднє місце проживання. 21-річний нібито економіст-програміст позиціонував себе як активний представник «русково міра».
Серед інших громадян Італії, які є прихильниками партії «Ліга Півночі», на окупованих територіях сходу України зафіксовано присутність Алессандро Бертоліні, уродженця Венето. Такий собі Олсі Крутані — ветеран Чечні і власник спортзалу в Мілані, прихильник російських бойових мистецтв.Габріеле Каругаті — з італійського міста Кайрате; із жовтня 2014 року брав безпосередню участь у бойових діях проти ЗСУ в складі батальйону «Привид». У березні 2015-го його заохотили орденом «За військову доблесть» третього ступеня «МО ДНР». На тимчасово окуповану територію потрапив через Ростов-на-Дону. В Італії працював охоронцем у торговельному центрі, його мати — Silvana Marin, секретар офісу правої партії «Ліга Півночі» 
Або. Фацоло Алберто, уродженець міста Рома, 07.07.2015 року отримав одноразову візу в РФ №230381748. На тимчасово окуповану територію потрапив через РФ. Воював у лавах терористів «ЛНР» батальйону «Привид», маючи псевдо «Немо». Із «привидами» на Донбасі пов’язаний також і Донеллі Альберто із 2015-го, а ще нині 29-річний Мауріціо Веццосі, який незаконно проник на окуповану терористами НЗФ територію України через пропускний пункт «Ізварине».
 
Уродженець Риму Альберто Фазоло, 1979 року народження, є членом організації «Донбаський міжнародний форум» — організації, що займається вербовкою громадян Італії для участі у бойових діях на боці терористів «Л/ДНР». Фрізарі Массімо Валеріано, 09.01.1988 р.н., на окуповану територію України прибув у червні 2015 року, воює на боці «ЛНР». Пьєрті Маріо з міста Брешія воює на боці терористів «ДНР», військова спеціальність — стрілок. Д’аморе Денні, 25-30 років, житель міста Лімбьянте, снайпер у рядах НЗФ «ДНР». До терористів цього незаконного збройного формування приєднався і Франческо Преціузо, 13.03.1985 р.н. 
 
Помилково вважати, що на сході України на боці проросійських терористів воюють тільки члени праворадикальних італійських партій та організацій. Серед італійських найманців є і представники прокомуністичних організацій.
 
Скажімо, Еді Онгаро 1976 року народження, що походить із місті Джуссаго. В інтерв’ю італійським ЗМІ він пояснив, що прийняв пропозицію воювати на боці проросійських терористів суто з матеріальних міркувань, бо був безробітним. Брав участь у бойових діях проти ЗСУ у складі все того ж батальйону бо­йовиків «Привид».
 
У жовтні 2016 року в місцях постійної дислокації терористів «ЛНР» з батальйону «Привид» була зафіксована присутність громадянина Італії Джанп’єтро Сімонетто. Він — послідовник і активний учасник ультракомуністічного угруповання. У 2007 році був заарештований поліцією Італії за звинуваченням у незаконному зберіганні зброї і боєприпасів. Спецслужби «ЛНР» планували залучити його до висвітлення «праймеріз» 2 жовтня 2016 року у якості спостерігача.
 
За інформацією місцевих джерел аналітичного відділу ГІ «Права Справа», крім Онгаро, у складі батальйону «Привид» були зафіксовані ще два громадянина Італії, уродженці Турина. Наразі перевіряється інформація щодо їх загибелі під час бойового зіткнення з бійцями ЗСУ.
 
Чому найманці недосяжні для правоохоронців?
 
Показово, що об’єднавчим елементом, навколо якого гуртуються різні за ідеологічними поглядами найманці з Італії, виступають російські «культурні центри», які у великій кількості і якості функціонують на території цієї країни. Іноді це нагадує театр абсурду. Так, наприклад, 27 лютого 2016 року в Москві за підтримки «Союзу Добровольців Донбасу», який очолює сумнозвісний Бородай, пройшла так звана «міжнародна добровольча конференція».
 
Італію на цій «конференції» представляла Ірина Вихрова, президент організації «Сперанза». За словами названої «синьйори», в Італії ЗМІ блокують інформацію про події на Донбасі. Тому її організація докладає всіх зусиль для прориву інформаційної блокади шляхом проведення конференцій, виставок та інших заходів.
 
Слід зазначити, що розслідування конкретних злочинів найманства в Україні не було. Лише кількох бойовиків звинуватили побічно в порушенні територіальної цілісності України, незаконному перетині її кордону, участі у діяльності терористичних груп і організацій, в незаконно організованих збройних формуваннях. До таких невтішних для української сторони висновків дійшли представники Організації Об’єднаних Нації за результатами візиту в Україну ще у 2016 році. Відтоді, на жаль, мало що змінилося.
 
«Робоча група рекомендує уряду України скласти план дій і стратегію щодо виявлення участі іноземних найманців у конфлікті в межах Мінських протоколів», — радила членкиня робочої групи ООН з питання використання найманців, експерт в області прав людини Патрісія Аріас. Такі рекомендації експертів ООН — це оцінка з боку світової спільноти бездіяльності українських спеціальних служб і правоохоронних органів.